Hongkong a tömegtüntetések ellenére kitart a kiadatási egyezmény mellett

Hongkong, 2019. június 9.
Tiltakozót vesznek őrizetbe a kilátásba helyezett kiadatási egyezményt ellenző tüntetésen Hongkongban 2019. június 9-én. A törvényjavaslat – amely lehetővé tenné, hogy Hongkong kiadjon szökevényeket Kínának – ellenzői megkérdőjel
Tiltakozót vesznek őrizetbe a kilátásba helyezett kiadatási egyezményt ellenző tüntetésen Hongkongban 2019. június 9-én.
Vágólapra másolva!
Rohamrendőrök vették körül hétfőn a parlament épületét, miután a hatóságok a tömeges tiltakozások ellenére bejelentették, hogy kitartanak a kiadatásra vonatkozó törvényjavaslat mellett.
Vágólapra másolva!

Vasárnap becslések szerint több mint egymillió hongkongi vonult az utcákra tüntetni a törvényjavaslat ellen, amely lehetővé tenné, hogy Hongkong kiadjon szökevényeket Kínának.

A rendőrség szerint a tüntetők 240 ezren voltak. A javaslat ellenzői megkérdőjelezik a kínai bírósági rendszer tisztességét és átláthatóságát.

Százezrek tüntetnek a kilátásba helyezett kiadatási egyezmény ellen Hongkongban 2019. június 9-én. A törvényjavaslat - amely lehetővé tenné, hogy Hongkong kiadjon szökevényeket Kínának - ellenzői megkérdőjelezik a kínai bírósági rendszer tisztességét és átláthatóságát Forrás: MTI/EPA/Jerome Favre

A Hongkong központjában békésnek induló megmozdulás helyi idő szerint hétfő hajnalban erőszakba fordult,

több száz tüntető összecsapott a rendőrökkel, akik paprikaspray-t vetettek be.

Röviddel ezt követően véget ért az összetűzés.

A tüntetés újabb politikai válságba taszította az egykori brit gyarmatot, nyomást gyakorolva Carrie Lam kormányzó hivatalára és annak pekingi támogatóira. Több törvényhozó lemondásra szólította fel Lamot.

Tiltakozót vesznek őrizetbe a kilátásba helyezett kiadatási egyezményt ellenző tüntetésen Hongkongban 2019. június 9-én Forrás: MTI/AP/Kin Cheung

Hongkong mellett Sydney-ben és Londonban is tüntettek vasárnap a törvényjavaslat ellen.

Carrie Lam a közvélemény aggodalmát csillapítandó hétfőn közölte, hogy a kormányzata pótlólagos módosításokat dolgoz ki a törvényjavaslathoz, amelyek tartalmazzák majd az emberi jogok védelmét is.
Matthew Csö-ung, a hongkongi kormányzat főtitkára hétfőn hangsúlyozta, hogy a kormány átdolgozta az egész tervezetet, hogy bizonyítsa, eleget tesz a társadalmi igényeknek.