A venezuelai elnök szerint államcsínyt hiúsítottak meg

Horizontal
Szinte háborús állapotok alakultak ki az utcákon
Vágólapra másolva!
Államcsínykísérletet hiúsítottak meg kedden Caracasban – jelentette be esti televíziós üzenetében Nicolás Maduro venezuelai elnök, azt állítva, hogy az újabb hatalomváltási kísérletet Leopoldo López, a jobboldali Népakarat párt házi őrizetből megszökött vezetője irányította.
Vágólapra másolva!

A Telesur tv-csatorna adásában, oldalán Vladimir Padrino védelmi miniszterrel megjelenő elnök közölte azt is, hogy visszahelyezte a venezuelai hírszerzés (Sebin) élére Gustavo González Lópezt. Hozzátette, hogy az ügyészség megkezdte a nyomozást az államcsínykísérlet ügyében.

Az önmagát Venezuela ideiglenes elnökévé kikiáltó ellenzéki vezető, Juan Guaidó kedden egy videofelvételt tett közzé, amelyen egyenruhások társaságában bejelentette: a katonák átálltak hozzá, hogy

Guaidó, akinek oldalán Leopoldo López is feltűnt, felszólította az embereket, hogy vonuljanak utcára Maduro távozását követelve. Percekkel később Caracasban és más városokban ezrek vonultak az utcákra.

Támogató tüntetés

Diosdado Cabello, a kormányzó Venezuelai Egyesült Szocialista Párt alelnöke válaszul felszólította a kormány támogatóit, hogy vonuljanak az elnöki palotához, és védjék meg Madurót. Jorge Arreaza külügyminiszter tagadta, hogy katonai puccs lenne folyamatban, és azzal vádolta Guaidót, hogy Washington utasítására cselekszik. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Washingtonban közölte, hogy

az Egyesült Államok támogatja Guaidó felhívását a katonai felkelésre.

Az orosz külügyminisztérium ezzel szemben a zavargások és az erőszak elkerülésére szólította fel a venezuelai radikális ellenzéket. A tüntetők katonákkal vívott keddi összecsapásaiban kórházi források szerint

legkevesebb 69 ember sebesült meg.

Szinte háborús állapotok alakultak ki az utcákon Forrás: AFP/Federico Parra

Vladimir Padrino venezuelai védelmi miniszter az este azt közölte, hogy a biztonsági erőknek sikerült meghiúsítaniuk a puccskísérletet. A hírszerzés munkájának eredményeként, mint mondta, a hadsereg alakulatainak sikerült bejutniuk a caracasi Altamira sugárútra, ahol a lázadó katonák el akarták foglalni a La Carlotta támaszpontot.

Jelentéktelen kísérlet

A hadsereg caracasi zászlóaljának tisztjeivel oldalán nyilatkozó miniszter jelentéktelennek nevezte a puccskísérletet, és azt állította, hogy a helyszínre eljutott lázadó katonák 80 százalékát becsapták, megtévesztették, és legtöbbjük azóta visszatért alakulatához. „Mondják el Venezuela népének és az egész világnak, hogy kudarcot vallott ez a béke aláásására és a polgárok nyugalmának megzavarására irányult erőszakos akció” – mondta Padrino. A miniszter kijelentette, hogy a puccskísérletet Washingtonból irányították „azzal a szándékkal, hogy vért ontsanak Caracas utcáin”.

Venezuela ENSZ-nagykövete, Samuel Acosta New York-i sajtótájékoztatóján szintén azt hangoztatta: kudarcot vallott külföldi hatalmaknak az a kísérlete, hogy polgárháborút robbantsanak ki Venezuelában, utat nyitva egy külföldi katonai beavatkozás előtt, és bábkormányt erőltessenek az országra.

Maduro elnök újfent megmutatta, hogy „kormánya az egyetlen és alapvető garanciája a békének és a legitim alkotmányos rendnek Venezuelában” – hangoztatta a nagykövet, aki szerint a puccskísérlet ügyét meg kell vitatni az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Repülési korlátozás

Az amerikai szövetségi légügyi hatóság (FAA) kedden este megtiltotta valamennyi amerikai légitársaságnak és magángépnek a 26 ezer láb (mintegy 8000 méter) alatti berepülést a venezuelai légtérbe. A szövetségi hatóság egyúttal elrendelte a jelenleg Venezuelában tartózkodó légitársaságok gépeinek és a magánrepülőknek, hogy 48 órán belül hagyják el a dél-amerikai országot. A döntést a hatóság „a növekvő mértékű politikai bizonytalanságokkal és feszültségekkel” indokolta.