Manfred Webert félretették

MACRON, Emmanuel; PELLEGRINI, Peter; ORBÁN Viktor; BABIS, Andrej
Brüsszel, 2019. május 28. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Emmanuel Macron francia elnök (j) Orbán Viktor magyar (b), Peter Pellegrini szlovák (b2) és Andrej Babis cseh miniszterelnök (b3, háttal) társaságában a V4-Franciaország csúcstalálkozó előtt Brüsszelben 2019. május 28-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Vágólapra másolva!
Az Origo brüsszeli értesülései szerint félretették a Spitzenkandidatokat (a csúcsjelölteket). Úgy tudjuk, hogy ez azt jelenti, hogy nem automatikusan ők a jelöltek az Európai Bizottság elnöki posztjára, vagyis Manfred Weber és Frans Timmermans helyett új jelöltet keresnek. 
Vágólapra másolva!

Ahogy arról beszámoltunk, az Európai Unió tagállamainak állam- és kormányfőiből álló testület azért ült össze kedden Brüsszelben, hogy javaslatot tegyen az Európai Bizottság új elnökének személyére.

Brüsszeli munkavacsorájukon az uniós állam- és kormányfők a tervek szerint megkezdték az EU-intézmények vezetőinek jelöléséhez és kinevezéséhez vezető eljárást.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar, Peter Pellegrini szlovák és Andrej Babis cseh miniszterelnök a V4-Franciaország csúcstalálkozó előtt Brüsszelben Emmanuel Macron francia elnökkel Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A munkavacsora előtt a V4-országok vezetői, köztük Orbán Viktor miniszterelnök, a francia elnökkel, Emmanuel Macronnal, majd Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével egyeztettek.

Orbán Viktor magyar, Peter Pellegrini szlovák, Mateusz Morawiecki lengyel és Andrej Babis cseh miniszterelnök Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével Brüsszelben Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Emmanuel Macron francia elnök csúcstalálkozó után tett rövid nyilatkozatából is az derült ki, hogy a Tanács új jelölteket keres. Macron azt mondta: az Európai Unió tagországainak vezetői egyetértettek abban, hogy a csúcsjelölti rendszer nem vezethet automatizmushoz, az uniós szerződések szerint az Európai Parlament nem javasolhat senkit sem az Európai Bizottság elnöki posztjára, az a tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács feladata.

Macron már korábban is azt mondta, hogy az Európai Bizottság következő elnökének vezető politikai tapasztalattal rendelkező politikusnak kell lennie, ez pedig Manfred Weberre semmiképp sem igaz.

Ugyanígy fogalmazott az Európai Tanács elnöke is. Donald Tusk azt mondta: az uniós bizottság elnökének megválasztása nem szabad, hogy automatikussá váljon.

Az uniós szerződések egyértelműen fogalmaznak: a tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács javaslatot tesz, az Európai Parlament pedig megválasztja a jelöltet - szögezte le Tusk.