Több mint száz hamis vízumot állítottak ki migránsoknak Svédországban

Svédország, rendőrök, menekültek, migránsok
A group of migrants off an incoming train walk down a platform as they are accompanied by the police at the Swedish end of the bridge between Sweden and Denmark near Malmoe on November 12, 2015. The Swedish government on November 11, 2015 said it would temporarily reinstate border checks to deal with an unprecedented influx of migrants, making it the latest country in Europe's passport-free Schengen zone to tighten its borders over the crisis. AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / STIG-AKE JONSSON +++ SWEDEN OUT +++ (Photo by STIG-AKE JONSSON / TT NEWS AGENCY / AFP)
Vágólapra másolva!
A svéd migrációs hivatal egyik munkatársa 121 hamis vízumot állított ki afgán migránsoknak, hogy azok az országban maradhassanak – írja a V4NA.
Vágólapra másolva!

A hatóságok közlése szerint az illető a kétezres évek közepe óta dolgozik a svéd migrációs hivatalnál. Az ügyben eljáró ügyész szerint a bűncselekményt akkor követhette el, amikor a svéd külügyminisztériumban tevékenykedett egy rövid ideig. A gyanúsítottat 2017-ben egyszer már elbocsátották hivatalából, miután kiderült, hogy

kilenc elutasított vízumkérelmet hamisított át elfogadott státuszúra,

és további 14-et kiadott, holott azokat nem lett volna szabad jóváhagyni.

Arne Fors ügyész a mostani üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a gyanúsított valószínűleg többedmagával dolgozott. Hozzátette:

embercsempész-hálózattal való együttműködéssel is gyanúsítják.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a legfőbb gyanúsított kapott-e pénzt a hamis dokumentumok kiállításáért.

Migránsok Svédországban Forrás: AFP/Stig-Ake Jonsson

Fors szerint az elkövetőnek egy teniszbajnokságra érvényes meghívóval sikerült kiadni a vízumokat 21 afgán migránsnak, azonban egyértelmű, hogy ezek a meghívók hamisak voltak. Kiemelte: a hivatal munkatársainak észre kellett volna venniük ezt.

A gyanúsított ügyvédje elmondta,

védence tagadja az ellene felhozott vádakat.

Nem ez az első eset, hogy hamis papírokat állítanak ki migránsok számára. Franciaországban tavaly egy elefántcsontparti migránsokból álló bűnbandát számoltak fel. A szervezet olyan dokumentumokat állított ki, amelyek kiskorúaknak tüntették fel az egyébként felnőtt bevándorlókat.

2017-ben pedig egy francia orvosokból és bevándorláspárti aktivistákból álló csoportot lepleztek le, miután fény derült arra, hogy hamis orvosi papírokat állítottak elő illegális migránsoknak, hogy így jussanak hozzá a tartózkodási engedélyhez.