Hiába nem alkalmas, az EP Soros emberét akarja európai főügyésznek

SARGENTINI, Judith
Strasbourg, 2018. szeptember 11. Judith Sargentini holland zöldpárti képviselő, a nevét viselő Sargentini-jelentés vitáján az Európai Parlament plenáris ülésén, Strasbourgban 2018. szeptember 11-én. (MTI/EPA/Patrick Seeger)
Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament (EP) és az Európai Tanács (ET) megbízott küldöttségeinek a tárgyalás második, tegnap lezajlott fordulóján sem sikerült megegyezniük a leendő európai főügyész személyéről. Már csak két jelölt maradt versenyben, a román Laura Codruţa Kövesi és a francia Jean-Francois Bohnert. Az EP a román, míg az ET a francia jelöltet támogatja. Az Európai Parlament háromtagú tárgyalócsoportjának a tagja Judith Sargentini holland EP-képviselő, a hazugságoktól hemzsegő Soros-Sargentini jelentés összeállítója. Román sajtóinformációk szerint Sargentini nem szakmai, hanem politikai alapon akarja kiválasztani a főügyészt. A szélsőbaloldali képviselőnő egyértelműen Kövesit támogatja.
Vágólapra másolva!

A luxemburgi székhelyű, a tagállamok szuverenitását jelentősen csorbítani hivatott Európai Ügyészség (EPPO) 2020 végén vagy 2021 elején kezdheti meg a működését.

Az EPPO-t Brüsszel várhatóan politikai fegyverként fogja felhasználni a - szerinte - renitenskedő közép-kelet-európai tagállamokkal szemben.

Az Európai Ügyészség vezetésére két jelölt maradt talpon, a román Laura Codruţa Kövesi és a francia Jean-Francois Bohnert.

Laura Codruţa Kövesi Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Az Európai Parlament (EP) és az Európai Tanács (ET) megbízott küldöttségei szerdán, Strasbourgban vitáztak a jelöltekről, azonban

nem jutottak dűlőre.

A külföldi francia közszolgálati rádió, a Radio France International bennfentes információi alapján az EP Kövesit támogatja, míg az ET Bohnert.

Mivel mindkét testület ragaszkodik a saját jelöltéhez, ezért patthelyzet alakult ki.

Az ET tárgyalódelegációját az EPPO-ban részt vevő 22 tagállam megegyezése alapján az a három ország vezeti, amely a jövőben az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét fogja ellátni, tehát:

Finnország, Horvátország és Portugália.

Eredetileg a mostani soros elnök, Románia is tagja kellett volna legyen a delegációnak, de ez összeférhetetlenség miatt nem lehetséges, mivel az egyik főügyészjelölt román állampolgár.

Az EP tárgyalócsoportját a következők alkotják: az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) elnöke, a brit állampolgárságú Claude Moraes (Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége), a Költségvetési Ellenőrzési Bizottság (CONT) elnöke, a német Ingeborg Grässle (Európai Néppárt), valamint a LIBE Bizottság alelnöke, a Magyarországot elítélő Soros-Sargentini jelentés összeállítója, a holland Judith Sargentini (Európai Zöldek).

Grässle és Sargentini Kövesit támogatják,

míg Moraes álláspontja kezdetben nem volt egyértelmű, de miután az EP elnöke, Antonio Tajani március 15-én levélben értesítette George Ciamba román európai ügyekért felelős minisztert, hogy Kövesi a strasbourgi testület hivatalos jelöltje, ő is beállt a romániai Nemzeti Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) volt vezetője mögé.

Egy, a tárgyason jelenlévő, a neve elhallgatását kérő politikus azt nyilatkozta a Mediafax román hírügynökségnek:

Judith Sargentini Forrás: MTI/EPA/Patrick Seeger

Sargentini tehát már nem is titkolja a kollégái előtt, hogy neki a szakmaiság a legkisebb mértékben sem számít, és – szovjet módra – kizárólag politikai kinevezetteket akar látni.

A holland EP-képviselő erőteljesen kampányol Kövesi mellett, Bohnert érdekében pedig Franciaország fejt ki komoly lobbitevékenységet.

Az Origónak a február 27-i LIBE-bizottsági szavazásról nyilatkozott az ott jelenlévő LIBE-tag, RMDSZ-es EP-képviselő, Sógor Csaba.

Sógor szerint

az Európai Ügyészség eléggé elkapkodott dolog, ő konkrétan fél attól, hogy az EPPO-t felhasználhatják politikai célokra a közép-kelet-európai tagállamokkal szemben.

Ezt támasztja alá Kövesi kinevezésének az ötlete is.

A DNA volt vezetője ugyanis szétverte a román politikai rendszert a korrupcióellenes harc ürügyén, ráadásul együttműködött aktívan a román és az amerikai titkosszolgálatokkal.

- fűzte hozzá az EP-képviselő.

Sógor véleménye alapján Jean-Francois Bohnert ügyész szakmailag jóval felkészültebb a DNA volt vezetőjénél,

a meghallgatáson a kérdésekre például három nyelven (angolul, németül és franciául) válaszolt, ráadásul fedhetetlen múltú.

Bohnertnek európai ügyészi tapasztalata is van, mert régebben dolgozott a EUROJUST keretein belül.

Kövesi nem rendelkezik tapasztalattal az összeurópai igazságszolgáltatásban, csak a románban van terhelt múltja.

Ennek ellenére Nyugat-Európában - Franciaország kivételével - rendkívül erős lobbi áll mögötte.

Kövesi neve egyébként 17 korrupciós aktában szerepel.

Korábban 19 ügyben volt érintett, de a közelmúltban két esetben felmentették.

Mindezek ellenére a brüsszeli bürokraták, élén Frans Timmermansszal, a bevándorláspárti szocialisták csúcsjelöltjével és Guy Verhofstadttal, a szintén bevándorláspárti liberális EP-frakció vezetőjével aktívan támogatják Laura Codruţa Kövesi kinevezését az EPPO élére.

A következő egyeztetésre az európai főügyész személyéről április 4-én kerül majd sor, ha akkor sem sikerül dűlőre jutni, akkor tartanak még egy utolsó fordulót április 10-én.