Angela Merkel: Lehet szó a brexit rövid távú halasztásáról

parliament Horizontal
German Chancellor Angela Merkel addresses delegates during a session at the Bundestag (lower house of parliament) on March 21, 2019 in Berlin, ahead of a EU summit largely devoted to Brexit. (Photo by Odd ANDERSEN / AFP)
Vágólapra másolva!
Lehet szó a brit uniós tagság március 29-re tervezett megszüntetésének rövid távú halasztásáról, de ehhez a londoni alsóháznak el kell fogadnia a brit kormány és az EU megállapodását a brexit feltételeiről - mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön a szövetségi parlamentben a délután kezdődő brüsszeli uniós csúcson képviselendő német álláspontot ismertető beszédében.
Vágólapra másolva!

A kancellár elmondta, hogy amennyiben nem sikerül elfogadni a megállapodást, vagy nem is szavaznak róla az alsóházban,

újabb EU-csúcs összehívására lehet szükség március 29. előtt.

Angela Merkel március 21-én a brexitről tart sajtótájékoztatót Forrás: AFP/Odd Andersen

Kiemelte, hogy az utolsó pillanatig küzdeni kell a megegyezésen alapuló, rendezett brexitért, mert Németországnak, illetve az EU-ban maradó 27 tagállamnak és a közösségből távozó országnak is ez az érdeke.

- mondta Angela Merkel.

A brexit mellett az EU jövőjével is foglalkozni kell, a 27 ország közösségének egy olyan világban kell helytállnia, ami tíz évvel az EU működéséről szóló Lisszaboni Szerződés megkötése, tíz évvel a globális pénzügyi válság és harminc évvel a vasfüggöny lehullása után globális újrarendeződésen megy keresztül.

és Európa az EU-n belüli viszályok ellenére is a demokrácia és az emberi jogok fellegvára, olyan hely, ahol megvédik a kisebbségeket az üldöztetéstől, és ahol a jogi keretek között mindenki kimondhatja, leírhatja és hittel vallhatja mindazt, amit helyesnek tart. Mindezt meg kell őrizni, és továbbra is teljesíteni kell az EU által a polgárainak tett nagy ígéreteket, a jólét és a biztonság ígéretét - fejtette ki Angela Merkel.

Az EU-nak a világelsők közé kell kerülnie a legmodernebb technológiákban.

Ez elengedhetetlen a közösség exportjának 80 százalékát kitermelő és 30 millió munkahelyet biztosító ipari bázis megőrzése szempontjából.

Theresa May: A brexit-határidő meghosszabbítása lehetőséget a rendezett kilépésre

Theresa May brit miniszterelnök

őszintén reméli, hogy Nagy-Britannia rendezett módon, az Európai Unióval kötött kilépési megállapodás elfogadásával hagyja el az EU-t.

Erre lehetőséget biztosítana az uniós szerződések alapján március 29-én esedékes jelenlegi határidő rövid idővel való meghosszabbítása - erről May maga beszélt újságíróknak Brüsszelben csütörtökön, az Európai Tanács ülését megelőzően.

Kiemelte, hogy a határidő június végéig való meghosszabbításához szükséges az unióban maradó 27 tagország jóváhagyása, de ezáltal elkerülhető lenne a megállapodás nélküli brit kiválás.

- tette hozzá Theresa May.