A Fidesz mellett áll a francia vezető konzervatív párt

Horizontal HEADSHOT
President of Les Republicains (LR) right-wing party Laurent Wauquiez speaks during a session of the "5th Economy Summit" event organised by Challenges in Paris on December 6, 2018. (Photo by ERIC PIERMONT / AFP)
Vágólapra másolva!
A francia Republikánusok elnöke, Laurent Wauquiez és a párt európai parlamenti listavezetője, François-Xavier Bellamy szerint Orbán Viktornak és a Fidesznek az Európai Néppártban a helye. A Republikánusokat a volt francia köztársasági elnök, Nicolas Sarkozy alakította.
Vágólapra másolva!

Hiába kezdeményezte 13 párt a Fidesz kizárását az Európai Néppártból, erre nem sok esély maradt azok után, hogy az egyik legnagyobb európai konzervatív párt, Nicolas Sarkozy volt köztársasági elnök nevével fémjelzett politikai vonal örököse, a Republikánusok egyértelműen Orbán Viktor mögé sorakoztak föl.

Laurent Wauquiez, a Republikánusok elnöke sokszor szembekerült a bevándorláspárti Macron elnökkel, főleg éppen a migrációval kapcsolatban. Wauquiez-t tartják egyébként Macron legerősebb ellenfelének. Wauquiez azt mondta a Le Figaro szerint, hogy a Fidesznek abszolút helye van az Európai Néppártban.

Laurent Wauquiez, a francia Republikánusok vezetője nem zárná ki a Fideszt a Néppártból Forrás: AFP/Eric Piermont

Bellamy, a Republikánusok nyíltan katolikus értékeket valló (és ezért a balliberális oldalon többször bírált) fiatal politikusa a France Inter rádió reggeli műsorában a Fidesz mellett foglalt állást. Szerinte nem lenne tisztességes megválni egy olyan párttól, amelyik 2001 óta tagja a Néppártnak, és arra is figyelmeztet, hogy a keleti-európai pártok közül senki sem akarja a Fidesz kizárását, így

fennáll egy olyan veszély is, amelynek következtében az Európai Néppárt kettészakadhat kelet és nyugat között, és ez semmiképpen sem kívánatos.

Bellamy egy korábbi interjúban egyébként arról beszélt, hogy ha már ősszel is uniós képviselő lett volna, nem szavazta volna meg a Magyarország elleni Soros-Sargentini jelentést. Egyébként a francia Republikánusok többsége nem szavazta meg a Soros-Sargentini jelentést.