Dániában sorra ítélik el a terrorista fegyvereseket

Európai ISIS katonák Iszlám állam harcosok
Vágólapra másolva!
Eddig 13 olyan férfit ítéltek el Dániában, akik korábban Szíriában harcoltak. Közülük csak 9 embert tudtak deportálással büntetni.
Vágólapra másolva!

Søren Pape Poulsen igazságügyi és Anders Samuelsen külügyminiszter egy parlamenti meghallgatáson vettek részt, itt ismertették a fejleményeket a nyolc éve tartó szíriai konfliktus kapcsán. Ugyanakkor Poulsennek el kellett ismernie azt a szomorú tényt, hogy dán állampolgároktól nem tagadhatják meg, hogy belépjenek Dániába, még akkor sem, ha idegen fegyveres erők kötelékében harcoltak egy másik ország területén.

– mondta az igazságügyi miniszter.

A rendőrség szerint egyébként 2012 óta körülbelül 150 dán állampolgár utazott ki harcolni Szíriába és Irakba, hogy például az Iszlám Állam vagy más kisebb terrorszervezet tagja legyen, a hírszerzés szerint ezeknek nagyjából a harmada tért vissza az északi országba.

Jelen állás szerint ott tartanak a dánok, hogy 13 embert ítéltek el azért, mert Szíriába utaztak harcolni, vagy csak tervezték, hogy kiutaznak. Kilencnek ezek közül megvonták az állampolgárságát és deportálásra ítélték őket. A maradék 4 viszont csak dán állampolgársággal rendelkezik, így nem tudják kiutasítani őket.

Jönnek vissza, mintha mi sem történt volna

Tavaly év végén Budapesten elfogtak egy magas rangú szír terroristát, aki az Iszlám Állam tagjaként húsz ember kivégzésében vehetett részt. Az is kiderült, hogy a férfi az őrizetbe vétele előtt legalább háromszor járt Belgiumban, és egy „védett tanú" szerint

tíz családtagját gyilkolta meg azért, mert nem voltak hajlandóak csatlakozni a terrorszervezetéhez.

Ez nem kevesebbet jelent, minthogy egy gyilkológép a magyar hatóságok közbelépéséig szabadon járt-kelt Európa különböző országaiban.

Az újabb csavar pedig csak ezután jött, ugyanis napvilágra került, hogy az Európai Unióba érkezése után név nélküli bankkártyát kapott, amire 500 eurót, vagyis 150 ezer forintot utaltak.

Szerdán pedig a bécsi ügyészség közölte, hogy őrizetbe vettek egy iraki férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy 2018 októberében és decemberében terrortámadásokat követett el németországi vasútvonalakon.

Egészen pontosan Tavaly október 7-én több tettes

acélsodronyt feszített ki a felsővezetékekre a Nürnberg és München közötti vasútvonalon Allersbergnél. A kötél kárt okozott egy Intercity-Express vonat szélvédőjében, de a járművet nem sikerült kisiklatni, így személyi sérülés nem történt.

A másik esetben betonlapokat helyeztek a sínre egy berlini vonalon, és csak technikai hibák miatt nem következett be végzetes kimenetelű szerencsétlenség.

A nyomozók arab nyelvű írásokra és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet zászlajára bukkantak a helyszínen, ami felvetette a terrorcselekmény gyanúját. Az elfogott férfi beismerte: ő követte el a támadásokat, de tagadta, hogy terrorista indítékkal.