Pakisztán elengedi az elfogott indiai pilótát

Muzáffárábád, 2019. február 28. Pakisztáni tüntetők az indiai zászló utánzatát égetik Kasmír pakisztáni fennhatóság alatt álló tartományának fővárosában, Muzáffárábádban 2019. február 28-án, egy nappal azután, hogy a pakisztáni légierő lelőtt két indiai harci repülőgépet, miután azok behatoltak az ország légterébe. Az egyik megsemmisített gép Kasmír indiai területén zuhant le, két pilótája és egy civil meghalt. A másik gép a terület pakisztáni oldalán csapódott be, a gép pilótája pedig a helyi erők fogságába került. A légi incidenssorozat után India lezárta több térségbeli repülőterét, Pakisztán pedig az egész ország légterét. MTI/EPA/Amiruddin Mughal
Vágólapra másolva!
Pakisztán megteszi az első lépést a béke felé Indiával: a szerdán lelőtt gép pilótáját pénteken szabadon engedik. A két hete tartó harcok befejezését Ororszország is támogatja: felajánlották Moszkvát mint a béketárgyalások helyszínét.
Vágólapra másolva!

Imran Hán pakisztáni miniszterelnök bejelentette, hogy pénteken elengedik azt az indiai pilótát, akinek a repülőgépét a héten lelőtte a pakisztáni légierő.

A lépést békülési gesztusnak szánják.

A pakisztáni légierő szerdán lőtt le az ország légterébe behatoló két indiai harci repülőgépet. Az egyik gép Kasmír indiai területén zuhant le, két pilótája és egy civil meghalt, a másik pedig a pakisztáni oldalon csapódott be, és ennek egyik pilótája került a helyi erők fogságába.

Oroszország is békítené a feleket

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter közben azt nyilatkozta, hogy Moszkva kész helyszínéül szolgálni az indiai-pakisztáni rendezési tárgyalásoknak, ha az érintettek úgy kívánják.

Pakisztáni tüntetők az indiai zászló utánzatát égetik Kasmír pakisztáni fennhatóság alatt álló tartományának fővárosában, Muzáffárábádban 2019. február 28-án Forrás: MTI/EPA/Amiruddin Mughal

Egy nappal korábban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy

Oroszországot rendkívüli módon aggasztja India és Pakisztán viszonyának kiéleződése, és mindkét felet önmérsékletre szólítja fel.

Lavrov egyébként szerdán négyszemközt tárgyalt indiai hivatali partnerével, Szusma Szvarádzzsal a kelet-kínai Csöcsiang tartománybeli Ucszsenben. A két ország diplomáciai vezetője egy hármas csúcstalálkozót előkészítő kínai-orosz-indiai külügyminiszteri találkozón vett részt.

Két hete robbant ki újra a konfliktus

India és Pakisztán kapcsolata azután vált ismét feszültté, hogy február 14-én öngyilkos merénylő végzett Kasmír indiai részén az indiai rendőrség 45 tartalékosával. A támadást a Dzsais-e-Mohamed (Mohamed hadserege) nevű iszlamista csoport vállalta magára, de Újdelhi szerint a pakisztáni titkosszolgálatnak (ISI) köze volt a merénylethez.

India kedden közölte, hogy légicsapást hajtott végre a Dzsais-e-Mohamed tábora ellen Kasmír Pakisztán által ellenőrzött részében. Szerdán három pakisztáni harci gép légicsapásokat hajtott végre a vitatott hovatartozású terület indiai részén, ezt követően

mindkét ország a másik vadászrepülőinek lelövéséről számolt be,

és további összecsapásokat jelentettek.

Kasmír hovatartozása okán az ismétlődő határvillongások mellett a két ország között háromszor is (1947-ben, 1965-ben és 1999-ben) háborús konfliktus robbant ki.