Czeglédy nagy bajban: sorra tesznek beismerő vallomást a bűntársai

Czeglédy Csaba; Gyurcsány Ferenc
Szeged, 2018. március 5. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai vezetik Czeglédy Csabát (k) az előzetes letartóztatásáról döntő nyomozási bírói ülésre a Szegedi Járásbíróságon 2018. március 3-án. Mellette Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke. A bíróság harminc napra elrendelte Czeglédy előzetes letartóztatását. Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselőt március 1-jén engedték ki a börtönből, miután képviselőjelölt lett, így megillette a mentelmi jog. Ezt azonban a Nemzeti Választási Bizottság pénteken felfüggesztette, este ismét őrizetbe vették, az ügyészség pedig ismét indítványozta előzetes letartóztatását. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
A különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és más bűncselekményekkel vádolt Czeglédy Csaba kilenc tettestársa már beismerő vallomást tett és büntetési tételéről egyezséget kötött az ügyészséggel – írja a Pesti Srácok.
Vágólapra másolva!

Vádat emeltek Czeglédy Csaba és húsz társa ellen a Csongrád Megyei Főügyészségen. A szocialista ügyvéd és cégének, a Humán Operátor Zrt.-nek néhány alkalmazottja, illetve olyan strómanok állnak majd bíróság elé, akik

a vád szerint részt vettek a több mint 6 milliárd forintnyi adót elcsaló bűnszervezet építésében és működtetésében.

A Gyurcsány Ferenc ügyvédjeként ismert Czeglédy mindent tagad, és igyekszik politikai üldözöttként beállítani magát. Szerinte az előzetes fogva tartása is jogtalan volt, amit azért kellett elszenvednie, mert a kormány, vagyis a politikai ellenfelei félnek tőle.

Még arra is képes volt, hogy az ügyében eljáró, nyomozás során ügyészségi felügyeletet ellátó ügyészt minden eszközzel megpróbálja hiteltelenné tenni, lejáratni és kizáratni az eljárásból.

Szanka Ferenc ügyészt ugyanis feljelentette, majd miután feljelentését elutasították, panaszt nyújtott be a döntés ellen, amit ugyancsak elutasítottak. Legutóbb pótmagánvádat nyújtott be a vádat képviselő ügyésszel szemben a bíróság előtt hivatali visszaélés miatt, annak ellenére, hogy ez a törvény erejénél fogva kizárt.

Érdekes adalék Czeglédy történetéhez, hogy alig húszévesen egyszer már jogerősen elítélték,

méghozzá iskolaszövetkezetekkel való trükközésért, adócsalásért és okirat-hamisításért – így visszaesőként követte el a vád szerinti bűncselekményt.

A Pesti Srácok most pedig már úgy értesült, hogy a jelenlegi eljárásban összesen kilencen törték meg a csendet, avagy a tagadást, és vallottak az elmúlt hetekben. Súlyos bűncselekményeket ismertek be, vallomásukkal tökéletesen alátámasztva a nyomozók és a vádhatóság fejében összeállt képet. Sőt, egyezséget kötöttek a vádat képviselő ügyészséggel, konkrét évekre, személyekre lebontott büntetésekben állapodtak meg, elfogadva többévnyi letöltendő szabadságvesztést.

Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A hírek szerint ráadásul

vallomásaik a volt MSZP-s ügyvédre nézve terhelők, az iskolaszövetkezeti vezetők ugyanis azt mondják, hogy gyakorlatilag csak a nevüket adták az ügyletkehez és mindenben Czeglédy Csaba utasításai szerint jártak el.

Ezek szerint a munkákat a Humán Operator Zrt-től kapták, a multik is a cégnek fizettek, ők csak a diákmunkások bérére kapták meg a fedezetet. Ahogy minden papírmunkát, az adóbevallást és az adók megfizetését is a Humán Operator intézte – legalább is ők úgy tudták, mert a pénzügyekre nem volt rálátásuk, sem ráhatásuk.

Az ügyvéd-politikust azzal vádolják, hogy olyan diákmunkára irányuló számlázási láncolatot épített fel és működtetett, amelynek célja az adóelkerülés volt. Hat év alatt összesen 6 milliárd 215 millió 705 ezer forintot csalhattak el.