Meghalt Anna Karina

Anna Karina francia modell, színésznő, filmrendező
Anna Karina, actrice danoise. RV-807505
Vágólapra másolva!
A dán-francia színésznő, az Éli az életét, Az asszony az asszony és a Bolond Pierrot felejthetetlen hősnője 79 évesen halt meg, hosszú ideje nagyon beteg volt. Jean-Luc Godard, a francia új hullám (Nouvelle Vague) nagy rendezőjének és egyik alapítójának hat évig volt a felesége. Játszott magyar filmben is. Mészáros Márta Olyan mint otthon című filmjének volt a főszereplője. Francia nevét a Le Figaro szerint Coco Chanel adta neki, az Elle címlapján már így szerepelt. A hatvanas években a Paris Match-tól is kapott egy legendás nevet: a Nouvelle Vague jegyese.
Vágólapra másolva!

Anna Karina a francia új hullám nagy rendezőjének, Jean-Luc Godard-nak volt tehát a felesége, múzsája, hét filmjében is szerepelt, többek között a Bolond Pierrot-ban is, Belmondoval.

Anna Karina Forrás: AFP/Roger-Viollet/Jean-Régis Roustan

Ügynöke, Laurent Balandras annyit közölt, hogy

Utolsó perceiben mellette volt negyedik férje, az amerikai rendező Dennis Berry is.

Franck Riester francia kultuszminiszter a színésznő halála kapcsán úgy fogalmazott, hogy

Anna Karina 2018 márciusában Forrás: AFP/Thomas Samson

Anna Karina Koppenhágában született 1940. szeptember 22-én Hanna Karin Blarke Bayer néven. Családját apja korán elhagyta, egy ideig nagyszüleinél lakott, majd gyermekotthonban is. Tizenhét évesen költözött Párizsba, ahol később sikeres modellkarriert épített magának, és aminek köszönhetően megismerkedett első férjével is, a legendás francia rendezővel, Jean-Luc Godard-ral is. Hat évig voltak házasok, utána még háromszor ment férjhez.

1961-ben kapta legnagyobb filmszakmai díját, amikor a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Ezüst Medve-díjjal jutalmazták Az asszony az asszony című filmben nyújtott alakításáért. Az IMDb internetes filmadatbázis szerint karrierje során 83 alkotásban szerepelt színésznőként, utoljára 2008-ban, kétszer pedig rendezett is.

Nézzék meg végül a filmtörténet egyik legcsodálatosabb jelenetét az 1965-ös Bolond Pierrot-ból: az egyes részletekben kifejezetten dokumentarista stílusban forgatott, ugyanakkor egy teljesen új filmnyelven megalkotott filmben a két főszereplő váratlanul énekelni kezd. Anna Karina, a most meghalt nagy színésznő énekelve mutatja tenyerét, hogy nézze meg Belmondo az életvonalát.

A Bolond Pierrot felejthetetlen jelenete Anna Karinával és Jean-Paul Belmondóval: