Álarcos támadó késelt meg öt embert egy amerikai rabbi házában

New York késelés rabbi

Stabbing attacks in New York
Vágólapra másolva!
Egy álarcos támadó megkéselt öt embert New York államban egy rabbi otthonában szombat késő este, majd elmenekült - közölte a rendőrség és egy zsidó szervezet. A házban többtucatnyian ünnepelték a hanukát. A gyanúsítottat elfogták.
Vágólapra másolva!

A támadás szombat este 10 óra körül történt Monsey városában, New Yorktól 50 kilométerre, amikor is egy maszkos férfi machetával a kezében berontott a helyi rabbi házába, és válogatás nélkül mészárolni kezdett.

A sebesültek mindannyian kórházba kerültek, kettejük állapota válságos

- tudatta az Ortodox Zsidók Közügyi Tanácsa. Később az AP hírügynökség azt írta, hogy nem tudni, milyen állapotban vannak a sebesültek.

Ebben a Monsey-ben levő házban történt a késelés, New York városától ötven kilométerre északra. A rabbi házának közvetlen szomszédságában található egy zsinagóga, oda nem jutott be a támadó, aki egy autóval elmenekült a helyszínről Forrás: Twitter

A legfrissebb hírek szerint

a támadót már elfogták éjfél körül, és jelenleg rendőrségi fogdában van.

A hatóságok egyelőre nem közölték, hogy bármit tudnának a támadás okáról.

Rendőrök kísérik a késelés gyanúsítottját, Thomas Graftont Ramapo településen 2019. december 29-én. Thomas Grafton a New York-i George Washington hídon haladt kocsijával, amikor a rendőrök a rendszámtábla alapján azonosították autóját Forrás: MTI/AP/Julius Constantine Motal

Andrew Cuomo New York-i kormányzó és Leticia James, az állam főügyésze közleményben ítélte el a támadást.

Cuomo később kijelentette, hogy a hanukka ünnepén elkövetett támadást "belföldi terrorizmusnak" kell tekinteni, és el is várja a hatóságoktól, hogy így kezeljék az esetet. "Nevezzük a nevén ezt: ezek az emberek belföldi terroristák" – szögezte le a kormányzó egy haszidi zsidó közösségnél tett látogatásakor a New Yorktól 40 kilométerre északra fekvő Rockland megyében. Cuomo szerint semmi kétség afelől, hogy a bűncselekmény gyűlöletből történt.

"Ez egy intoleráns időszak az országunkban. (...) Haragot látunk, látjuk, amint robban a gyűlölet" – mondta Cuomo, aki szerint a gyűlölet az ország rákfenéje.

Az Ortodox Zsidók Közügyi Tanácsa a Twitteren közölte, hogy

az eset egy haszidi zsidó rabbi házában történt, aki többtucatnyi vendégével hanukát ünnepelt éppen,

a nyolcnapos ünnep hetedik estéjét.

Több más forrás zsinagógaként azonosította az épületet. Igaz, a rabbi háza egy zsinagóga mellett van. Monsey a Hudson-folyó völgyében fekszik, és a völgyben több olyan város is van, amelybe az utóbbi években sok haszidi zsidó költözött - jegyezte meg az AP.

New York város rendőrsége az eset hatására bejelentette, hogy

intenzívebbé teszik a járőrözést a zsidók lakta kerületekben.

New York város tágabb térségében (New York és New Jersey államokban) az utóbbi időben több erőszakos antiszemita támadás történt.