Donald Trump gratulált Boris Johnsonnak

JOHNSON, Boris
London, 2019. december 12. Boris Johnson konzervatív párti brit miniszterelnök beszél a londoni kampányzáró rendezvényén 2019. december 11-én, egy nappal az előrehozott parlamenti választások előtt. MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga
Vágólapra másolva!
Donald Trump amerikai elnök gratulált pénteken Boris Johnson brit miniszterelnöknek pártja elsöprő választási győzelméhez. Az amerikai elnök ugyanakkor hozzátette, ha életbe lép a brexit, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia erős kereskedelmi megállapodást köthet egymással.
Vágólapra másolva!

Donald Trump Twitter-üzenetében kommentálta a választási eredményeket, és gratulált Boris Johnsonnak a "nagy" győzelemhez.

- írta Trump mikroblogjában.

Óriási győzelem, abszolút többséget szerzett a Konzervatív Párt Forrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Boris Johnson szerint a kormányzó Konzervatív Párt az előrejelzésekből következtethetően erőteljes új felhatalmazást kapott a csütörtökön tartott előrehozott parlamenti választáson a brit EU-tagság megszűnési folyamatának (brexit) végigvitelére. A pénteken kora reggelig beérkezett eredmények

74 fős alsóházi többséget jeleznek a Konzervatív Pártnak

a 650 fős alsóházban. A konzervatívok a legjobb eredményüket érték el az 1987-es választások óta, amikor Margaret Thatcher akkori miniszterelnök 376 tagú alsóházi frakcióval és 102 fős többséggel alakíthatta meg harmadik kormányát.

Johnson, akit saját nyugat-londoni választókerületében, Uxbridge városnegyedben jelentős fölénnyel újjáválasztottak alsóházi képviselővé, a körzet eredményének péntek hajnali bejelentése utáni rövid felszólalásában közölte: a felhatalmazás nemcsak a Brexit végigvitelére szól, hanem az ország egyesítésére, és a brit nép érdekében meghozandó elsődleges fontosságú feladatok végrehajtására, mindenekelőtt az állami egészségügyi ellátórendszer (NHS) fejlesztésére.