Szükséges, de nem elégséges a menekültügyi kérelmek elbírálásának gyorsítása

Finnország, menekültek, migráns
Migrants queue in front of a refugee reception centre in Tornio,Finland on September 25, 2015. Finland, whose Lapland steppe forms the European Union's northernmost border, expects to receive 25,000 to 30,000 asylum applications this year, compared to 3,600 in 2014. AFP PHOTO / Lehtikuva / PANU POHJOLA FINLAND OUT (Photo by PANU POHJOLA / LEHTIKUVA / AFP)
Vágólapra másolva!
Szükséges, de nem elégséges a menekültügyi kérelmekkel kapcsolatos szabályok szigorítása Görögországban - mondta Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.
Vágólapra másolva!

Gyarmati István szerint kétélű fegyver lehet az elbírálások felgyorsítása, mert ezzel a hibázás lehetősége is megnő, meg kell találni az "optimumot", hogy alapos döntést hozzanak, de az ne teljen 5-6 évbe.

A szakértő azt is mondta, hogy

jogos elvárás az elutasított kérelműek kitoloncolásának felgyorsítása is, ugyanakkor ennek végrehajtása nagyon nehéz feladat.

Gyarmati István szerint a menekültek szülőföldjén segíteni jó stratégia, de ezt is nagyon nehéz megvalósítani, és ha sikerül is,

nagyon sok pénzbe és időbe telik.

Migránsok állnak sorba egy finnországi menekültközpontnál 2015. szeptember 25-én. Forrás: AFP/Str / Lehtikuva/Panu Pohjola

96 ezer migráns mozog észak felé a Balkánon

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán fogadta a Karmelita kolostorban Vlagyimir Putyin orosz elnököt. A rendkívül sikeres találkozóról itt írtunk részletesen.

A csúcson számos megállapodás aláírása és aktuális politikai kérdések megvitatása mellett szóba került a szíriai események miatt ismét fokozódó, és egyben Európába irányuló migráció is.

A kormányfő ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy a balkáni útvonalon, Törökország és Magyarország között

ma is 96 ezer migráns tartózkodik, akik észak felé mozognak, ez pedig aggodalommal tölti el és határvédelemre kényszeríti Magyarországot.

A balkáni útvonal mellett ráadásul újra megnyílt a tengeri út a bevándorlók előtt, miután Olaszországban egy teljesen baloldali kormány vette át a hatalmat. A bevándorláspárti Conte-kormány megalakulása előtti egy évben határzár volt Olaszországban, akkor csak pár száz ember jutott be az országba, de az azóta eltelt pár hónapban 24 950 új illegális bevándorlót regisztráltak.

Magyarország évek óta a helyben segítés politikájára fókuszál, mint Orbán Viktor is kijelentette,

Ez a Hungary Helps Programon keresztül évek óta sikeresen működik, Azbej Tristan államtitkár pár hete jelentette be, hogy az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségével, a USAID-del kötöttünk együttműködési megállapodást a legnagyobb iraki keresztény város újjáépítésének és infrastruktúra-fejlesztésének kapcsán. A mostani magyar-orosz csúcson pedig Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin közösen tárgyaltak közel-keleti egyházi vezetőkkel a lehetséges segítségnyújtást illetően.