Mégsem a Macron család kedvence kapta a Goncourt-díjat, hanem egy 1968 szellemét feltámasztó író

Horizontal
French writer Jean-Paul Dubois attends a debate at the Ombre Blanche book store in Toulouse, southern France, on September 16, 2016, to present his new novel "La succession" (The Succession). - Dubois' novel "La succession" has been shortlisted for the 2016 French literary Goncourt prize. (Photo by Rémy GABALDA / AFP)
Vágólapra másolva!
Részben meglepetésre, nem a félbulvár írónő, Amélie Nothomb kapta a Goncourt-díjat. A világ öt legnagyobb irodalmi díjának egyikéről van szó, és a legfontosabb európai irodalmi díjról. Nothomb számított esélyesnek - egyrészt népszerű, közérthető írónő, aki extravagáns kalapjaival rendszeresen szerepel a bulvárrovatokban is. Másrészt a Macron családhoz közel áll, kampányolt korábban az elnök mellett, nyár végén pedig a közszolgálati televízióban arról beszélt, hogy csodálatos nő Brigitte Macron, az elnök felesége. Tavaly és tavalyelőtt is Macron kultuszminiszternőjének a kiadója nyert, vitatható körülmények között. A 2017-es győztes még a formai követelményeknek sem felelt meg, a 2018-as győztes pedig egy nagyon közepes regény. Most az 1968-as generáció egyik legismertebb írója győzött, Jean-Paul Dubois.
Vágólapra másolva!

A regény címe: Az emberek nem egyformán élnek a földön. Tulajdonképpen önéletrajzi regény, a hatvannyolcas generáció bizonyos értelemben csalódottsága, illúzióvesztése, de a mélyén persze a generáció (és maga a liberalizmus) dicsőítése. A regény dramaturgiája szerint az egyik konfliktusforrás, hogy a narrátor édesanyja, egy meglehetősen szabados életű mozitulajdonosnő, elhatározza, hogy művészmozijában ezentúl pornófilmeket fog vetíteni. A főszereplő (a hetvenes évek közepén járunk) ezután egészen Kanadáig jut, kapcsolatba kerül a Pokol Angyalai motorosbandával is.

Jean-Paul Dubois Forrás: AFP/Remy Gabalda

Jean-Paul Dubois nagyriportokat írt korábban baloldali francia újságoknak, a mostani egyébként a legsikeresebb regénye. Írásai elsősorban Charles Bukowski stílusát idézik. Több regényét is megfilmesítették: a Kennedy és én, a Egy francia élet és a Paul Sneijder új élete címűt is.

Tehát nem a legesélyesebbnek tartott Szomjúság című regény nyert, nem a leginkább Macron-kompatibilis szerző kapta a Goncourt-t. A francia baloldal és a hatvannyolcas liberalizmus egyik kedvence győzött végül.