A bevándorlásellenes világhírű író elleni példátlan támadássorozat újabb állomása

Horizontal
French writer and polemicist Eric Zemmour gives a press conference after giving a speech at the Cercle de Lorraine-Club Van Lotharingen in Brussels, on January 6, 2015. Zemmour, the author of the book “Le Suicide Français - Ces quarante années qui ont défait la France” (The French suicide - the 40 years that defeated France) is in Brussels to address speeches at two private club and sign copies of his book. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand (Photo by EMMANUEL DUNAND / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Origo megírta, hogy a balliberális politikai és gazdasági elit nyomására Éric Zemmour, világhírű francia esszéista ellen igazi boszorkányüldözést folytatnak. Az ügyészség eljárást indított ellene, mert keményen bírálta a muszlimok Franciaországban elkülönülő párhuzamos társadalmát. Egyik korábbi munkáltatója, az RTL szerződést bontott vele, az állandó munkahelyének számító Le Figaro újságíróinak kétharmada követelte, hogy a vezetőség küldje el Zemmourt, majd több nap hezitálás után a Figaro igazgatója - nyilvános Zemmour-bírálat után – úgy döntött, hogy mégsem küldi el legismertebb munkatársát. Nagy multinacionális vállalatok pedig letiltották reklámjaikat Zemmour műsorai előtt, így gyakorolva nyomást a műsorvezetőt foglalkoztató csatornákra. A támadássorozat abszurditását az adja, hogy Zemmour egyrészt semmilyen törvénybe ütköző állítást nem tett, másrészt a multinacionális cégek - például a Ferrero - saját gazdasági érdekeivel megy szembe, hiszen az adott csatorna legnézettebb műsorában nem engedik reklámozni termékeiket. Persze, a politikai érdekek, a balliberális világnak való megfelelési kényszer erősebb. Akár a szólásszabadság korlátozása árán is.
Vágólapra másolva!

Éric Zemmourt a Canal+ csoporthoz tartozó Cnews hírcsatorna szerződtette alig egy hete, és a műsor, amelyben állandó vendégként vesz részt, komoly sikert hozott már az első napon a csatornának. Zemmour foglalkoztatása ellen még megérkezése előtt tiltakozott néhány újságíró, a baloldali politikai aktivisták pedig tüntetést szerveztek a Cnews épülete elé.

Éric Zemmour Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

A Huffingtonpost szakszervezeti forrásra támaszkodó értesülése szerint, a Canal+ választott képviselői egyhangúan követelték Zemmour távozását a csatornától. Követelésüket a Szociális és Gazdasági Bizottság ülésén terjesztették a Canal+ csoport vezetése elé. Az AFP hírügynökség betekinthetett a beadványba, és abban többek között azt kérik a tulajdonosoktól, hogy „a gazdasági körülmények, a személyzet biztonsága és a vállalatcsoportról kialakult negatív vélemény, valamint etikai okok miatt szakítsanak meg minden együttműködést Éric Zemmourral és távolítsák el a Cnews csatornától." A szakszervezet szerint pedig „a kirekesztő, gyűlöletet keltő ideológiákat nem lehet banalizálni a közbeszédben", ezért kell Zemmournak minél előbb távoznia.

Időközben, hogy világos legyen a balliberális politikai elit nyomásgyakorlása, az egyértelműen kommunista hátterű Engedetlen Franciaország (La France insoumise) szélsőbaloldali párt közleményt adott ki Zemmour eltávolítása érdekében. De ami még ennél is erősebb, az Laetitia Avia Twitter-bejegyzése, amelyben Macron elnök pártjának, az LREM-nek a szóvivője, pártigazgatója arról ír, hogy „nagy örömmel találkozna ismét a Cnews dolgozóival, ha ügyük (mármint a Zemmour elleni beadvány) sikerrel járna". (Azt nem tudjuk pontosan, hogy vajon a politikus már a beadvány előtt is találkozott-e a Cnews személyzetével, és ha igen, akkor mit mondott nekik, a fogalmazásból ugyanis erre is lehet következtetni.) Avia egyébként migráns hátterű képviselő, először akkor lehetett róla olvasni, amikor egy taxiban dührohamot kapott, megharapta a sofőrt, majd fenyegetőzni kezdett.

Ugyanakkor, közismert és elismert jobboldali képviselők, mint például Nadine Morano, aki jelenleg is a jobboldali Republikánusok (LR) európai parlamenti képviselője, Nicolas Sarkozy egykori minisztere volt, azt se bánná, ahogy Twitter-bejegyzésében fogalmazott, hogyha „a pluralitás ennyire zavarja a Cnews munkatársait, akkor ők is elmehetnek a Canal+ csoporttól" .

A Canal+ csoport vezetősége még nem nyilvánított véleményt az ügyben, amit eddig tudni lehet, az az, hogy a Cnews csatorna igazgatója, Serge Nedjar, már Zemmour szerződtetése előtt is kiállt a világhírű esszéista mellett, és azt üzente a csatorna elégedetlenkedő munkatársainak, hogy „nyugodtan sztrájkoljanak 6 hónapig", Zemmour akkor is jönni fog.

Persze, Nedjart is azonnal elkezdték támadni. A Quotidien nevű tévéműsorban azt mondták róla, természetesen pejoratív hangsúllyal, hogy maradi (elmaradott gondolkodású, szektás) katolikus, és éppen ezért engedi Zemmourt szerepelni. A Les valeurs actuelles konzervatív hetilap néhány nap múlva megírta: nem eléggé végiggondoltan próbálták sértegetni Serge Nedjart, ugyanis a Cnews igazgatója nem katolikus, hanem zsidó. De útszéli hangon írt Nedjarról a baloldali Libération is.