Korrupciós botrányairól faggatták Macron bizottsági jelöltjét

Vágólapra másolva!
Macron jelöltjét több kínos üggyel kapcsolatban is kérdezték. „Tiszta vagyok", ezt hangoztatta az uniós belső piaci biztosjelölt, a francia Sylvie Goulard európai parlamenti meghallgatásán. A politikusnő után jelenleg is nyomozás folyik Franciaországban fiktív európai parlamenti asszisztensi állások ügyében, de arról is kérdezték, etikusnak tartja-e, hogy EP-képviselőként 10 ezer eurós fizetést fogadott el egy think-tanktől - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Két éve nyomoz a francia hatóság Sylvie Goulard után az úgynevezett „MoDem-ügyben". A MoDem párt botránya 2017-ben robbant ki, amikor kiderült, hogy úgy alkalmaztak európai parlamenti asszisztenseket és fizettek nekik hónapokon keresztül, hogy valójában nem az Európai Parlamentben dolgoztak asszisztensként, hanem a MoDem pártnak végeztek munkát.

Sylvie Goulard Emmanuel Macron biztosjelöltje, 2009-től volt európai parlamenti képviselő a francia MoDem párt színeiben. Macron megválasztása után 2017-ben Sylvie Goulard-t védelmi miniszternek nevezte ki, a kinevezése után kitört botrány miatt azonban csak rövid ideig volt hivatalában a miniszter asszony. Annak ellenére, hogy Goulard tagadta bűnösségét a fiktív asszisztensi állasokkal kapcsolatban, néhány hónappal miniszteri kinevezése után mégis lemondott.

Az ügyben az Európai Unió is nyomozott. 2019 nyarán zárták le az ügyet, akkor az Európai Parlament (EP) szóvivője úgy nyilatkozott, hogy „kisebb adminisztratív hiányosságokat találtak, amelyek nem rendszerszerűek és nem szándékosak. Az üggyel kapcsolatos visszatérítés megtörtént."

Annak ellenére, hogy a hivatalos álláspont szerint csupán „kisebb" hiányosságokat találtak, Sylvie Goulard volt pártja, a MoDem szeptemberben 45 ezer eurót fizetett vissza az EP-nek, vagyis jól láthatóan komoly összegről volt szó.

Bár az EP lezárta az ügyet a francia hatóságok tovább nyomoznak, a politikust legutóbb szeptember elején hallgatta meg a rendőrség igazságügyi csoportja, éppen aznap, amikor bejelentették uniósbiztos-jelöltségét.

A politikusnőt a belső piaci biztosi pozícióra jelölték, ő felügyelné az iparpolitikát, a digitális egységes piacot, és ő felelne a védelmi iparral és űrkutatással foglalkozó új főigazgatóságért. Az Európai Parlament szerdán hallgatta meg, és több kínos kérdést is kapott, a „MoDem-ügyre" vonatkozó kérdések pedig csak egy részét jelentették ennek.

Arról is faggatták a politikust, hogy EP-képviselőként 10 ezer eurós havi juttatást kapott az amerikai Berggruen Intézet nevű think-tanktől. A francia sajtó erről már Goulard védelmi minisztersége alatt is írt, megemlítve, hogy Goulard-t az amerikaiak beszervezhették. A Berggruen Institute nevű amerikai agytrösztöt Nicolas Berggruen német-amerikai milliárdos alapította. Berggruent szokás a "kis Sorosnak" is nevezni. Goulard állítólag tanácsadói munkát végzett itt. Goulard egyébként szerepel Soros György megbízható szövetségeseinek a listáján is.

Az Európai Parlament szakbizottsági koordinátorai végül nem hagyták azonnal jóvá Sylvie Goulard-t, még írásbeli kérdésekre kell válaszolnia, és újra meg kell majd jelennie a szakbizottságok előtt.