Tüntetők akadályozzák a barcelonai repülőtér elérését

TORRA, Quim, katalán tiltakozás
A katalán politikai foglyok szabadon bocsátását követelő tüntetők gyalogolnak a barcelonai El Prat repülőtér felé 2019. október 14-én, miután a spanyol legfelsőbb bíróság zendülés miatt kilenc katalán függetlenségi vezetőt ítélt 9 és 13 év közötti börtönbüntetésre. A leghosszabb, 13 év szabadságvesztést Oriol Junqueras volt katalán elnökhelyettes kapta, akit közpénz hűtlen kezelésének bűncselekményében is bűnösnek találtak. Quim Torra katalán elnök televíziós nyilatkozatban utasította el a bírói döntést.
Vágólapra másolva!
Tüntetők akadályozzák a barcelonai El Prat repülőtér elérését. Így tiltakoznak a spanyol legfelsőbb bíróság hétfői, katalán függetlenségi vezetőkkel szemben hozott ítélete ellen.
Vágólapra másolva!

Több száz tiltakozó gyűlt össze a T1-es terminálnál, miután egy Demokrácia Cunami nevű civil mozgalom erre buzdított az interneten.

A hatóságok megerősítették az épület védelmét, és csak az érvényes jeggyel rendelkezőket engedik tovább, miután ellenőrizték az irataikat.

A katalán politikai foglyok szabadon bocsátását követelő tüntetők gyalogolnak a barcelonai El Prat repülőtér felé 2019. október 14-én, miután a spanyol legfelsőbb bíróság zendülés miatt kilenc katalán függetlenségi vezetőt ítélt 9 és 13 év közötti börtönbüntetésre. A leghosszabb, 13 év szabadságvesztést Oriol Junqueras volt katalán elnökhelyettes kapta, akit közpénz hűtlen kezelésének bűncselekményében is bűnösnek találtak. Quim Torra katalán elnök televíziós nyilatkozatban utasította el a bírói döntést. Forrás: MTI/EPA/David Borrat

A rendőrség döntésére

a repülőtéri vasúti és metróforgalom több mint egy órán át szünetelt azért, hogy több tüntető ne közelíthesse meg a terminált.

Az El Periódico című katalán napilap szerint mind az utasok, mind a repülőgépek személyzete nehezen tud bejutni a repülőtérre, ezért már egy valenciai járatot törölni kellett, és többen lekésték a gépüket.
A különböző megmozdulások Katalónia-szerte mintegy tucatnyi autóúton akadályozzák a közlekedést.

Barcelona belvárosában a helyi rendőrség tájékoztatása szerint mintegy 25 ezer diák vonult fel a nap folyamán.

Gironában mintegy hatezren demonstráltak az ítélet ellen. Megmozdulások voltak Lleidában, Tarragonában és kisebb katalán városokban is.

Több függetlenségpárti civil és szakmai szervezet nagyszabású tüntetést hirdetett október 26-ára.