Több mint 20 terroristát fogtak el Indonéziában, egy miniszter megkéselése utáni razzián

Vágólapra másolva!
Legalább 22, pokolgépes és egyéb merényletekre készülő szélsőségest vettek őrizetbe Indonéziában annak a terrorellenes razziának a keretében, amit az igazságügyi és miniszter elleni késeléses támadás miatt indítottak a hatóságok.
Vágólapra másolva!

Dedi Prasetyo, a rendőrség szóvivője szerint az indonéz rendőrség Densus 88 néven ismert terrorelhárító osztaga öngyilkos merényletek elkövetéséhez - házilag - készített csőbombákat, robbanószerek gyártásához szükséges vegyszereket, légfegyvereket, késeket, a tervezett támadásokkal kapcsolatos dokumentumokat, dzsihadista propagandát tartalmazó könyveket, illetve laptopokat és telefonokat foglalt le.

Az Iszlám Állam terrorszervezet helyi ága, a Jama'ah Anshorut Daulah (JAD) tagjai ellen indított hajtóvadászatot a rendőrség.

Múlt csütörtökön egy támadó fényes nappal megkéselte Wiranto indonéziai igazságügyi és belbiztonsági minisztert, a helyi rendőrfőnököt és egy harmadik férfit is a jávai Banten tartományban, Pandeglang városban. A késsel hadonászó férfi akkor támadt rá a miniszterre, amikor kiszállt a kocsijából, és kétszer hasba szúrta.

Wirantót jelenleg is egy jakartai katonai kórházban ápolják.

A helyszínen tartózkodó rendőrök leteperték a földre a támadót, és elfogták. Feleségét is őrizetbe vették. Úgy tudni, mindketten a JAD tagjai.

A 72 éves Wiranto, volt hadseregparancsnok 2016 óta vezette az igazságügyi és belbiztonsági tárcát Joko Widodo államfő kormányában. A nyugalmazott tábornok indulni akart a 2014-ben elnökválasztáson, majd elállt a szándékától, és Widodo mögé sorakozott fel, akit október 20-án iktatnak be újabb öt évre az államfői tisztségbe.

Widodo terrorcselekménynek nevezte a történteket, s utasítást adott a Wiranto elleni támadásért felelős szélsőségesek elfogására.