Szijjártó Péter Moszkvában: Fontos szerződéseket kötünk Putyin látogatásakor

Tóbiás József sajtótájékoztatója Nyíregyházán
Tóbiás József sajtótájékoztatója Nyíregyházán
Vágólapra másolva!
Fontos megállapodásokat fogunk aláírni a gazdaság, a szociális biztonság és a sport területén való együttműködésről Vlagyimir Putyin orosz elnök október 30-i budapesti látogatásakor - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Moszkvában.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter, akinek tárgyalópartnerei között szerepelt Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója, Gyenyisz Manturov ipari és kereskedelmi, Alekszandr Novak energiaügyi és Pavel Kolobkov sportminiszter, elmondta, hogy sikerült olyan közös projekteket azonosítani, amelyet harmadik piacon orosz és magyar vállalatok közösen tudnak megvalósítani.

Ezek közül a legjelentősebbként az egyiptomi közös tendergyőzelmet emelte ki, amelynek keretében

Szijjártó felhívta a figyelmet arra, hogy ez a magyar járműgyártás történetének egyik legnagyobb nemzetközi megrendelését jelenti.

Rámutatott, hogy a két ország komoly előrelépést tudott elérni a gazdasági együttműködésben a szankciók által nem érintett területeken. Szijjártó Péter szerint

Fontosnak nevezte, hogy a magyar kormány ennek ellensúlyozására támogatta magyar élelmiszer-, gyógyszer - és egészségipari vállalatok beruházások révén történő piacra jutását Oroszországban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j4) és a Gazprom orosz állami gázipari monopólium vezérigazgatója, Alekszej Miller (b3) találkozója Moszkvában 2019. október 16-án. A miniszter mellett Ságvári Pál miniszteri biztos (j6), Konkoly Norbert nagykövet (j5), Sztáray Péter, a KKM biztonságpolitikáért felelős államtitkára (j2) és Lezsák Sándor (Fidesz), az Országgyűlés alelnöke, a parlament orosz-magyar baráti tagozatának elnöke (j) Forrás: MTI/KKM/Kkm/Burger Zsolt

Szijjártó Péter beszámolt róla, hogy

Az orosz elnöki látogatás idejére meghívást kapnak majd a legnagyobb közel-keleti keresztény egyházak vezetői is Budapestre, akiknek személyesen nyújthatnak tájékoztatást helyzetükről - mondta.

hangoztatta Szijjártó Péter.

Első helyen a magyar nemzeti érdek

"Ez visszaigazolása azoknak a sikereknek, amelyeket elértünk. Orbán Viktor olyan közép-európai vezetővé vált a világban, akit érdemes meghallgatni, akire érdemes odafigyelni, akivel érdemes találkozni a legnagyobb országok vezetőinek is. Ennek a történetnek a következő fejezte íródik majd október 30-án Budapesten" - tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány minden külpolitikai döntését továbbra is a nemzeti érdek alapján fogja meghozni.

"Ez azt diktálja, hogy minden, a közelünkben lévő világpolitikai és világgazdasági folyamatokra hatással bíró országgal megtaláljuk a közös hangot, a kölcsönös tiszteleten alapuló hatékony együttműködést tudjunk kialakítani" - mondta a tárcavezető. Szijjártó Péter a másik társelnök, Veronyika Szkvorcova egészségügyi miniszter társaságában részt vett a kormányközi bizottság tanácskozásán.