Montenegrónak és Szerbiának 2025 előtt kellene csatlakoznia az EU-hoz

SZIJJÁRTÓ Péter
Varsó, 2019. október 2. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j3) és Thomas Gremingernek, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) főtitkárának (b2) kétoldalú találkozója a Warsaw Security Fórumon Varsóban 2019. október 2-án. MTI/KKM/Burger Zsolt
Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Varsóban, a Warsaw Security Forum nevű konferencián mondott beszédet. Itt Montenegró és Szerbia EU-csatlakozásáról beszélt.
Vágólapra másolva!

A miniszter azt mondta, hogy

az Európai Uniónak 2025 előtt kellene befogadnia Montenegrót és Szerbiát,

mindkét ország gyakorlatilag készen áll a csatlakozásra, amely az unió érdekében is áll.

A kétnapos nemzetközi biztonságpolitikai tanácskozás egyik pódiumbeszélgetésén Szijjártó elmondta, hogy a mostani meglehetősen viharos világgazdasági és világpolitikai körülmények közepette az EU-nak jó hír lehetne egy sikertörténet, a bővítés felgyorsítása.

Azt mondta, hogy Montenegró és Szerbia gyakorlatilag készen áll az csatlakozásra,

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Thomas Greminger, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) főtitkára (balról a második) kétoldalú találkozója a Warsaw Security Fórumon Varsóban 2019. október 2-án Forrás: MTI/KKM/Kkm/Burger Zsolt

Nem osztjuk a jelenlegi Európai Bizottság álláspontját, hogy 2025-ig nem lesz bővítés, erre jóval korábban lenne szükség - hangsúlyozta Szijjártó Péter.