Szijjártó Péter: A terrorizmus elleni küzdelemhez fel kell számolni az illegális migrációt

SZIJJÁRTÓ Péter
Tirana, 2019. október 22. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közzétett képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Bledar Shella, az OTP Bank Albánia vezérigazgatója kezet fog az OTP új tiranai fiókja előtt 2019. október 24-én. MTI/KKM/Borsos Mátyás
Vágólapra másolva!
A terrorizmus elleni küzdelem leghatékonyabb módja az illegális migráció felszámolása - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Tiranában az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) fórumán.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter az albán fővárosban az EBESZ fórumán mondott nyitóbeszédében a fő kihívások között emelte ki a tömeges, kontrollálatlan migrációt és a terrorizmust.

Azt hangsúlyozta, hogy a tömeges illegális migráció és a terrorizmus között erős kapcsolat van. A külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, hogy

A terroristák kihasználják a migránsok tömegét, hogy harcosaikat eljuttassák szerte a világba.

Szijjártó Péter szerint ahelyett, hogy arra biztatják az embereket, hagyják el otthonukat, meg kell teremteni számukra a biztonságos élet, az otthonmaradás feltételeit. A terrorizmus az egyik legfőbb kihívás, mivel az nem áll meg az országhatárokon, a kultúrák határán.

"Egyesíteni kell erőfeszítéseinket a radikalizmus és az extrémizmus ellen"

- jelentette ki.

Szerinte a nemzetközi közösség felelőssége, hogy ne az illegális migrációt inspirálja, hanem segítse az embereket visszatérniük otthonukba. Kulcsfontosságúnak nevezte az Európai Unió és a mediterrán térség együttműködését. Továbbá azt mondta, hogy szükség van az együttműködésre a közel-keleti és az észak-afrikai országokkal is, hogy védjék határaikat, ne engedjék át a migránsokat, mert az a terroristák további szabad áramlásához vezethet. Majd kiemelte, hogy Európa biztonsága a mediterrán térség és Észak-Afrika biztonságától függ.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Bledar Shella, az OTP Bank Albánia vezérigazgatója kezet fog az OTP új tiranai fiókja előtt 2019. október 24-én Forrás: MTI/KKM/Kkm/Borsos Mátyás

A magyar kormány álláspontját idézve elmondta, hogy

oda kell vinni a segítséget, ahol a problémák vannak, és nem a problémákat kell behozni.

Ennek szellemében Magyarország mintegy 40 millió dollárt költött a keresztény közösségek megsegítésére, többek között házak és iskolák újjáépítésére.