Mutatjuk, hogyan hódította meg a jobboldal Lengyelországot

Poland's PiS Wins Parliamentary Election 2019 2019 Adults DEMOCRACY Domestic Life EU ECONOMY Editorial ELECTION Election 2019 EUROPE General Election 2019 Human Interest Jaroslaw Kaczynski Law and Justice - Polish Political Party Law and Justice party Oct
Andrzej Adamczyk (Center) of Poland's Law and Justice ruling party, and a former Minister of Infrastructure and Construction, celebrates after the announcement of the first results, as PiS is set to be victorious in the parliamentary elections, according to exit polls. On Sunday, October 13, 2019, in Krakiow, Malopolskie Voivodeship, Poland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Történelmi győzelmet aratott vasárnap a nemzeti-jobboldali Jog és Igazságosság a lengyelországi parlamenti választáson. A győzelem azonban nemcsak számszerűségében számít egyedinek, hanem abból a szempontból is, hogy a Jaroslaw Kaczynski vezette párt képes volt felülírni a Lengyelországot gyakorlatilag évszázadok óta meghatározó választói törésvonalat.
Vágólapra másolva!

Az október 13-án megtartott lengyel parlamenti választásokon a Jog és Igazságosság (PiS) a szavazatok 43,59 százalékával győzött.

A PiS 235 mandátumot szerzett, vagyis abszolút többségre tett szert a 460 fős alsóházban.

Ez az eredmény a párt történetének legjobb parlamenti választási eredménye. A második helyen befutó fő ellenzéki párt, a Polgári Koalíció (KO) 27,4 százalékot ért el.

A posztkommunista Baloldali Demokratikus Szövetségből (SLD), valamint kisebb balliberális tömörülésekből álló baloldali szövetség a voksok 12,56 százalékát nyerte el. A Lengyel Parasztpártra (PSL) és a vele közös listán induló, rendszerellenes Kukiz'15 mozgalom alkotta szövetségre 8,55 százalék szavazott.

Az ötszázalékos bejutási küszöböt átlépte még a voksok 6,81 százalékával a nemzeti radikális pártok szövetsége, a Konföderáció (Konfederacja).

Mindezen eredmények jelentőségéhez érdemes az időben egy kicsit visszamenni.

Így hullámzottak a különféle színek Lengyelország választási térképén az elmúlt közel 20 évben. Végül a kékek (PiS) kerültek domináns helyzetbe Forrás: Origo

Nagyon mély árok

A lengyel választásokon az elmúlt évtizedekben állandó jelenséggé vált, hogy az ország nyugati és keleti része merőben másként szavaz.

Ez a határvonal Lengyelország XVIII. századbeli nagyhatalmak általi felosztását követi.

Azok a részek, amelyek a Habsburg és a Porosz Birodalom részei lettek, azok sokkal nagyobb arányban voksoltak 1990 után a liberális pártokra. Azok a területek, amelyek az Orosz Birodalom részei lettek, azok pedig inkább a nemzeti jobboldali és radikális erőkre voksolnak. Sokáig úgy tűnt, hogy ez a vonal állandósul, de a valós kép ennél sokkal összetettebb.

Lengyelország politikai térképének megosztottságát elsőként a 2004-es európai parlamenti választásokon láthatta meg világosan a nemzetközi közvélemény.

Az akkor még sok pártból álló lengyel nemzeti jobboldali erők az ország keleti részében tudtak diadalmaskodni, míg a PO az ország nyugati és középső részén.

A 2004-es európai parlamenti választáson a Polgári Platform még dominálta az ország nyugati és középső részét, és néhol a keleti részeken is Forrás: Origo

Az éles megosztottság a 2005-ös elnökválasztáson ismételten felszínre jött. Akkor Donald Tusk, a PO, míg Lech Kaczynski,a PiS színeiben versengett az elnöki posztért.

A második fordulóban Kaczynski az ország keleti tartományaiban és részben a középső régióiban tudott nyerni,

így pedig meg tudta szerezni az elnöki posztot. Tusk támogatottsága gyakorlatilag az ország nyugati részére és a nagyvárosokba szorult vissza.

A 2005-ös elnökválasztás második fordulójában a kékkel jelölt területek (lech Kaczynski) az ország nyugati részén is néhol feltűntek Forrás: Origo

Az éles politikai megosztottság a 2007-es előrehozott parlamenti és a 2009-es európai parlamenti választáson is megmaradt. Azokban az években annyi változás történt, hogy a PO nyugati erőteljes támogatottsága elkezdett a keleti területek felé is terjedni, míg a PiS szavazói bázisa egyre kisebb keleti területre szorult vissza. 2010-ben Lech Kaczynski tragikus halála miatt előrehozott elnökválasztást tartottak. A voksoláson a korábbi megosztottság fennmaradt, bár a 2005-ös elnökválasztáshoz képest a PO jelöltje előretört a keleti részeken is.

A 2010-es elnökválasztáson a PO jelöltje Broniszlaw Komorowszki tudott erősíteni az ország középső részén Forrás: Origo

A PiS előretörése meglepő módon a 2011-es számukra vesztes eredményt hozó parlamenti választáson kezdődött meg.

Nyolc évvel ezelőtt a PiS képes volt 2007-hez javítani az eredményén és több PO-s körzetet a maga javára álltani.

Jól látszik a térképen, hogy a naracssárga színnel jelzett PO-s területek, hogyan szorultak vissza 2009 után Forrás: Origo

A 2014-es EP-választáson a térképek tanulsága szerint folytatódott a PiS előretörése, mivel újabb PO-s körzetekben sikerült megszerezniük az első helyet. Bár az öt évvel ezelőtti EP-választást is a PO nyerte, de egyre kisebb területre szorult vissza a támogatói bázisa, szemben az akkor még ellenzékben lévő Jog és Igazságossággal.

A PiS számára az igazi áttörést a 2015-ös év hozta el, amikor Andrzej Duda, a PiS elnökjelöltje képes volt maga mellé állítani korábban még stabilnak látszó PO-s területeket.

A PiS számára a négy évvel ezelőtti parlamenti választás hozta el az áttörést az ország nyugati területein. Bár akkor a PO még viszonylag sok járásban tudott nyerni, de például Lengyelország keleti részében a korábbi évekkel szemben semmilyen szinten nem tudott labdába rúgni.

Andrzej Duda 2015-ös győzelmét annak köszönhette, hogy a PiS támogatottsága a korábbi stabil területein is túlnyúlt Forrás: Origo

Lengyelország teljes „bekékülését" pedig a 2019-es választások hozták el. A májusi EP-voksoláson a PO és a vele szövetséges erők a nagyvárosokban és a nyugati területeken még képesek voltak nyerni olyan körzetekben, ahol 2015-ben kikaptak.

Az október 13-i választásokon azonban a nagyvárosokat leszámítva a PiS szinte teljes Lengyelországot meghódította.

A PiS-nek sikerült a nyugati területeken is áttörést elérnie, ahol korábban verhetetlennek tűnt a PO.

A 2019-es parlamenti választáson szinte egész Lengyelország kékre váltott Forrás: Origo

A 2019-es lengyelországi parlamenti választás tehát abból a szempontból is sorsfordítónak tekinthető, hogy

a 2004 óta jól látható egyértelmű politikai megosztottság megszűnt és a magát jobbközépként meghatározó, de inkább liberális-globalista erőnek számító PO a nagyvárosokba szorult vissza, a vidéket pedig teljesen elvesztette.

Világosan látszik, hogy a 2010-es évek elejétől a PiS térhódítása határozottan elkezdte felülírni a korábban megszokott lengyel választási térképet. Hamarosan kiderül, hogy a jövő évi elnökválasztás megerősíti-e a mostani választási preferenciákat.