Radikális iszlamista nézeteket vallott a párizsi késelő

Párizs, 2019. október 3. Őrködő rendőrök a párizsi rendőr-főkapitányság közelében 2019. október 3-án, miután egy férfi késsel rendőrökre támadt az épületben. A támadó egy rendőrt súlyosan megsebesített, mielőtt egyonlőtték. MTI/EPA/Ian Langsdon
Vágólapra másolva!
Terrorcselekménynek minősítették a párizsi késes merényletet. A támadó, aki maga is a rendőrségen dolgozott, összesen négy embert ölt meg, majd őt is lelőtték –  írja a BBC.
Vágólapra másolva!

A 45 éves támadó – akit a helyszínen agyonlőttek – 2003 óta a rendőrség egyik irodai alkalmazottja volt, csütörtökön végzett négy kollégájával a párizsi rendőr-főkapitányságon.

leinte a párizsi ügyészség még szándékos emberölés és emberölési kísérlet ügyében indított vizsgálatot, a francia terrorelhárítási ügyészég csak pénteken vette át az ügyet a bűnügyi nyomozók által addig gyűjtött bizonyítékok alapján. Tette ezt azután, hogy kihallgattak a támadó környezetéből több személyt, köztük feleségét is, illetve megvizsgálták mobiltelefonját.

A francia terrorelhárítási főügyész, Jean-Francois Ricard szombati sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az első vizsgálatok arra derítettek fényt, hogy

a 45 éves Michael Harponról környezete tudta, hogy egyetértett az iszlám vallás nevében elkövetett egyes bűntettekkel.

Azt állította, hogy "megérti" a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztősége ellen 2015 januárjában elkövetett, 12 áldozatot követelő dzsihadista támadás elkövetőit.

Őrködő rendőrök a párizsi rendőr-főkapitányság közelében 2019. október 3-án Forrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

A francia terrorelhárítási főügyész azt is elmondta, hogy még aznap reggel, mielőtt elkövette volna tettét, egy közeli boltban vásárolt két kést, az egyik 33 centiméter hosszú fémkés, a másik egy osztriga kés volt, sikerült mindkettőt bevinnie a rendőrkapitányságra, ahol

hét perc alatt megölte négy kollégáját.

A támadást megelőző órákban 33 SMS-t váltott feleségével, mindegyik kizárólag vallási tartalmú volt. Az üzenetek vagy az Allah akbar kifejezéssel zárultak vagy pedig azzal, hogy "én vagyok szeretett prófétánk, Mohamed, és tanulmányozd a Koránt!" – mondta az ügyész.

Már volt dolga a rendőrséggel

A tettes a Franciaországhoz tartozó Martinique szigetén született, nagyothalló és néma volt, marokkói származású feleségéhez hasonlóan. A férfi nem állt megfigyelés alatt, nem szerepelt a titkosszolgálatok nyilvántartásában, és a munkaköréből fakadó ötévenként kötelező alkalmassági vizsgálat nem jelzett nála semmilyen pszichológiai problémát, de

2009-ben házasságon belüli erőszak miatt eljárás folyt ellene.

A V4NA hírügynökség szerint Harpon másfél éve áttért a muszlim hitre, és egy ideje nem beszélt női kollégáival. Lakhelyén, Párizs elővárosában (Gonesse) rendszeresen a vallásos muszlim ruhában, a djellabában járt-kelt, és úgy is ment mindig a helyi mecsetbe.

A férfi felesége – aki szintén muszlim – a kihallgatásakor védte a férjét, szerinte már napok óta látomásai voltak, és rosszkedvű volt, mert a munkahelyén szerinte nem becsülték meg kellőképpen. Ugyanakkor Gonesse-ben a gyilkos férfihez közel lakott egy helyi rendőr, aki az ügyészségnek ma elmondta a Le Figaro szerint, hogy a mészárlás előtti hajnalban kétszer is azt üvöltözte, hogy Allah Akbar.

Az ellenzék vizsgálatot akar

A jobboldali ellenzék szombaton jelezte: jövő héten parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi annak kivizsgálására, hogyan dolgozhatott egy ilyen ember a párizsi prefektúra hírszerzési igazgatóságán, ahol olyan érzékeny adatokat dolgoznak fel, mint a terrorizmussal kapcsolatos információk.

"Meg kell érteni, miért és hogyan lehetséges ilyesmi" – fogalmazott Nicolas Sarkozy volt jobboldali államfő, míg Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés elnöke "állambotrányról és súlyos működési zavarokról" beszélt. Szerinte

A jobbközép Köztársaságiak nemzetgyűlési csoportja egyértelműen Christophe Castaner belügyminiszter lemondását követelte, aki a támadást követően még azt mondta: rendőrségi kollegái soha nem észleltek aggodalomra okot adó viselkedési zavart korábban Mickael Harponnál.