Halálra késelt négy rendőrt egy martinique-i férfi Párizsban

assault Horizontal
Police block the street after three persons have been hurt in a knife attack at Paris prefecture de police (police headquarters) on October 3, 2019. (Photo by Martin BUREAU / AFP)
Vágólapra másolva!
Rendőrökre támadt késsel egy martinique-i férfi a párizsi rendőr-főkapitányságon, többen megsérültek, a támadót megölték. A legfrissebb hírek szerint négy rendőr meghalt. Cikkünk frissül!
Vágólapra másolva!

A Reuters azt írja, hogy egy férfi támadt késsel a párizsi rendőr-főkapitányságon rendőrökre csütörtökön 12 és 13 óra között.

A támadásban több rendőr megsérült, négyen meghaltak.

A késelő is meghalt, miután agyonlőtték az épület belső udvarán. Egyelőre nem tisztázott, hogy a támadó milyen messzire jutott az épületben, mielőtt lelőtték.

Őrködő rendőrök a párizsi rendőr-főkapitányság közelében 2019. október 3-án, miután egy férfi késsel rendőrökre támadt az épületben Forrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

A Sky új tudja, hogy a Cité metróállomást is lezárták, akárcsak Île de la Cité szigetét, ahol a kapitányság található. A helyszín nagyon közel van a Notre-Dame-hoz, egészen pontosan a főkapitányság épületével szemben.

Lezárták a környéket Forrás: AFP/Martin Bureau

A Mirror úgy tudja, hogy egy helyszínen lévő újságíró egy hosszabb fegyvert látott a támadónál, és öten is megsérültek. A BFMTV szerint egy olyan kerámiakés volt a késelőnél, amit nem érzékeltek a detektorok. Vagyis nem arról volt szó, hogy dührohamot kapott - erre célozgatott több lap -, hanem készült a terrortámadásra.

A gyilkos először saját irodahelyiségében késelt, majd az épület más részein. Úgy tudni, hogy a férfival korábban nem volt semmilyen probléma.

A helyszínre nagy erőkkel vonultak ki a mentők, rendőrök. A rendőrséget kiürítették, azt el kell hagyniuk a dolgozóknak.

Egyelőre nem tudni, hogy terrorista indíttatású volt-e a támadás. A Figaro szerint a gyilkos irodista volt a rendőrségen, tehát ott dolgozott. A francia belügyminisztérium gyorsan közölte, hogy nagyon óvatosan kezelik, hogy terrortámadásról van-e szó.

A főkapitányságra megérkezett Castaner belügyminiszter és Philippe miniszterelnök is, majd Macron elnök is.

A gyilkosról annyit lehet tudni, hogy 45 éves, 20 éve már biztosan Franciaországban él, egyébként Martinique szigetén született. Enyhén mozgássérült és valóban a párizsi főkapitányságon dolgozott, irodai munkát végzett.

Fél öt körül bejelentették, hogy a rendőrség megszállta Gonesse-t, ez egy párizsi előváros, itt élt a gyilkos. Gonesse egyébként akkor került be a világ legfontosabb hírei közé, amikor ide, ebbe az elővárosba zuhant le 2000-ben a Concorde repülőgép.

A V4NA nemzetközi hírügynökség információi szerint nem mozgássérült volt, hanem halláskárosult és nincs szó arról, hogy szerelmi dráma miatt gyilkolt a főkapitányságon. Korábban ugyanis egyes francia hírtelevíziók erről beszéltek.

Christophe Castaner belügyminiszter sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a gyilkos férfi 2003 óta dolgozott a főkapitányságon és eddig nem volt vele semmi probléma.

A francia médiumok csak tippelgetnek, hogy miért gyilkolt a rendőrségi adminisztrátor. Nyilvánvalóan nem lehet kizárni, hogy terrorakció volt, de az is közismert, hogy kivételesen rossz a francia rendőrök mentális állapota és szociális helyzete, éppen tegnap volt óriási rendőrtüntetés. Éppen a napokban írta meg a Macron-kormánnyal eléggé barátságos, balliberális Le Monde, hogy Franciaországban csak ebben az évben 48 rendőr ölte meg magát, és 12 csendőr. A tegnapi tüntetésen több pénzt, nagyobb biztonságot és a bűnözők keményebb büntetését követelték a rendőrök. Castaner belügyminiszter eddig annyit tett, hogy egy éjjel-nappal hívható, telefononos lelkisegélyszolgálatot szervezett a rendőröknek, mondván, hogy telefonáljanak, ha lelki gondjuk van.

Öt órakor Rémy Heitz párizsi főügyész azt mondta, hogy az ügyészség nyomoz a gyilkossági ügyben, de folyamatos kapcsolatban vannak az antiterrorista nyomozóhatósággal. Ez egyértelműen azt mutatja, hogy arra gyanakodnak, hogy terrorista motiváció is lehetett. Közismert: ameddig ilyen egyértelmű gyanú nincs, Franciaországban az utolsó pillanatig a hagyományos ügyészségnél tartják a hasonló ügyeket.