Dánia elvenné a kettős állampolgárságú dzsihadisták dán útlevelét

Vágólapra másolva!
Mette Frederiksen miniszterelnök hétfőn azt mondta, hogy a dán kormány elvenné az Iszlám Állam terrorszervezethez tartozó kettős állampolgárságú dzsihadisták dán útlevelét.
Vágólapra másolva!

„A török-szíriai határtérségben kialakult helyzet azzal a jelentős kockázattal jár, hogy azok a szélsőségesek, akik dán útlevéllel is rendelkeznek, rövidesen útra kelhetnek Dánia felé" - indokolta a kormányzati terveket Frederiksen.

A kabinet ezért arra kéri a koppenhágai parlamentet, hogy

gyorsan vitasson meg egy törvényjavaslatot, amely a kettős állampolgárságú iszlamistákat megfosztaná a dán útlevelektől még mialatt külföldön tartózkodnak.

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) nevű ellenzéki fegyveres csoport október 9-én indított offenzívát a kurdok ellen Északkelet-Szíriában, Törökország állítása szerint a terrorveszély elhárítása érdekében. A térségben kialakított táborokban tartják fogva az Iszlám Állam terrorszervezet számos dzsihadistáját is.

– mondta a kormányfő.

Azt is mondta, hogy az új szabályozás csak a kettős állampolgárokra vonatkozna, akinek viszont csak dán útlevele van, azt attól nem kobozhatják el, mert így hontalanná válna.