Komoly titkokról beszélt két korábbi elnöki tanácsadó

Vágólapra másolva!
Amerika és a világ – címen jelentett meg egy új könyvet az Antall József Tudásközpont. A kiadványban Zbiegnew Brzezinski és Brent Scrowcroft egykori elnöki nemzetbiztonsági tanácsadók beszélgetnek az országuk előtt álló legfőbb kihívásokról.
Vágólapra másolva!

Két hidegháborús veterán, két egykori nemzetbiztonsági tanácsadó – akik maguk is formálói voltak az Amerikai Egyesült Államok külpolitikájának – egy washingtoni irodában beszélget egymással. Zbiegnew Brzezinski és Brent Scowcroft, miközben történelmi távlatból és megélt tapasztalataik alapján a világ múltjának és jelenének politikai, katonai, gazdasági, pénzügyi és kulturális kérdéseit taglalják, elsősorban a jövő lehetséges útjait fürkészik, és hazájuk szerepét az eljövendőkben.

Brent Scrowcroft (baloldalt) és Zbiegnew Brzezinski (jobboldalt) bár eltérő pártban politizáltak, mégis rengeteg kérdésben egyetértenek Forrás: Origo

Lesz-e közös nevező?

Az Antal József Tudásközpont legfrissebb könyve Jimmy Carter és George H. W. Bush egykori elnökök nemzetbiztonsági tanácsadóinak 2008-as beszélgetéseit eleveníti fel.

Bár a dialógusok óta több mint 11 év telt el, de a két szakértő gondolatainak jelentős része még ma is aktuális.

Természetes, hogy a két főszereplő nem látta előre, hogy 2008 végén rég nem látott világgazdasági válság veszi kezdetét, 2011-ben a teljes Közel-Kelet felrobban, majd pedig 2015-ben egy soha nem látott migrációs válság sújtja majd Európát. Azt sem látták, hogy Ázsia 2008-hoz képest a várakozásokhoz képest is jóval erősebb lett napjainkra, mint akkor sejthető volt.

„Beszélgetőkönyvünk kísérlet is egyben: vajon közös nevezőre juthat-e egy befolyásos demokrata és egy nem kevésbé jelentős republikánus [...], miközben mindketten kizárólag a maguk nevében beszélnek, nem pedig pártjaik mellett vagy ellen?" – mondta David Ignatius, a könyv szerzője. Brzezinskinél és Scrowcroftnál alklamasabb személyeket keresve sem lehetett volna találni erre a tesztre, mivel mindketten előrelátó módon, szkeptikusan viszonyultak a 2003-as iraki háborúhoz.

Zbigniew Brzezinski is ellenezte a 2003-as iraki háborút Forrás: AFP/Mandel Ngan

A legtöbb külpolitikai elemzőnél

hamarabb átlátták azokat a veszélyeket és nehézségeket, amelyekkel az Egyesült Államok szembekerül, ha megbuktatja Szaddám Huszeint, az aggodalmaikkal pedig bátran ki álltak a nyilvánosság elé.

Akár csak ezért is érdemes figyelmesen elolvasni a véleményüket. Noha egyes részkérdésekben eltér a véleményük – különösen azt illetően, hogy az Egyesült Államok, milyen gyorsan tud kivonulni biztonságosan Irakból -, de ennek ellenére szinte folyamatosan közelítenek egy közös állásponthoz.

Első a nemzeti érdek

Brzezinski és Scrowcroft – megtestesült hidegháborús veteránok – ebben a könyvben szót ejtenek olyan eddig tiktokban maradt részletekről is, amelyek végül a berlini fal leomlásához és a szovjet kommunizmus bukásához vezettek. Ám ez a világ már a múlté, és semmiféle diadalittas ujjongást és nosztalgiát nem éreznek emiatt. Ehelyett inkább az amerikai politikai döntéshozókban továbbélő hidegháborús szemléletmód aggasztja őket – hogy nincsenek tisztában a világ új hatalmi egyensúlyával. A hidegháború óta a világban bekövetkező változások témájára újra és újra visszatérnek a könyv oldalain.

Brent Scowcroft is külpolitikai realista Forrás: AFP/Mandel Ngan

Mind Brzezinski, mind Scrowcroft a nemzeti érdekből indul ki, ebben az értelemben külpolitikai realisták.

Hisznek abban, hogy az Egyesült Államoknak aktívan kell részt vennie a világ megváltoztatásában ahelyett, hogy védekező módon, pusztán csak reagál a változásokra.

A céljuk, hogy Amerika, amikor csak lehetséges, a változás erőivel működjön együtt, és ne somfordáljon el a feladatok elől. Ismételten kiemelik a rugalmasság, a nyitottság, valamint úgy a barátokkal, mint az ellenségekkel való tárgyalások szükségességét.

Több mint egy évtizeddel a beszélgetésük után a globális külpolitika iránt érdeklődő magyar olvasó is történelmi távlatból tekinthet már eszmecseréjükre, és eldöntheti, miben és mennyiben tévedtek jóslataikkal, illetve miként igazolta elgondolásaikat a számunkra már múltként és jelenként érzékelt jövő.