Boris Johnson előrehozott választást kezdeményez

JOHNSON, Boris
London, 2019. október 24. Boris Johnson brit miniszterelnök távozik a londoni kormányfői rezidenciáról, a Downing Street 10-ből 2019. október 24-én. Johhson a nap folyamán egyenes utalást tett arra, hogy előrehozott parlamenti választások kiírásának kezdeményezését tervezi december 12-ére. MTI/EPA/Andy Rain
Vágólapra másolva!
Csütörtöki brit médiaértesülés szerint Boris Johnson brit miniszterelnök hétfőn valószínűleg előrehozott parlamenti választás kiírását kezdeményezi az alsóházban. A hírt később megerősítette a brit kormány. 
Vágólapra másolva!

Boris Johnson a csütörtöki kabinetülés után a BBC televíziónak nyilatkozva úgy fogalmazott: ha a parlamenti képviselők több időt akarnak a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodás elbírására, ezt megkaphatják, de akkor bele kell egyezniük a parlamenti választások kiírásába december 12-ére.

Boris Johnson brit miniszterelnök távozik a Downing Street 10-ből 2019. október 24-én Forrás: MTI/EPA/Andy Rain

Hozzátette: ez az előrevezető út, mivel a jelenlegi parlamentben hosszú ideje senkinek nincs többsége, a képviselők nem hajlandók végrehajtani a Brexitről hozott döntést és lehetetlen a törvénytervezetek elfogadtatása.

– fogalmazott a brit miniszterelnök.

Hozzátette: a jelenlegi parlament tevékenysége "már nem jár haszonnal".

Később Jacob Rees-Mogg, a kormány parlamenti tevékenységének összehangolásáért felelős kabinetminisztere hivatalosan is bejelentette, hogy

hétfőn előrehozott parlamenti választás kiírását kezdeményezi az alsóházban a brit kormány.

A brit választási törvény alapján az előrehozott választások kiírásához a képviselők kétharmados többségének támogatása kell.

A brit kormányfő a rendezetlen Brexitet tiltó törvény szeptemberi elfogadása óta most kezdeményezi harmadszor az előrehozott választások kiírását. Ehhez azonban a parlamenti mandátum időtartamát öt évben rögzítő brit választási törvény alapján a képviselők kétharmados többségének támogatása kell, és ez az indítvány előző két szavazásán nem volt meg.

A kormányzó Konzervatív Pártnak egyszerű többsége sincs az alsóházban, így az előrehozott választások kiírásához az ellenzék, mindenekelőtt a legnagyobb ellenzéki frakció, a Munkáspárt támogatására van szüksége.

Johnson csütörtök este levélben javasolta Jeremy Corbynnak, a Labour vezetőjének, hogy támogassa az előrehozott választások kiírását december 12-ére, különösen abban az esetben, ha az EU a parlament által előírt kezdeményeznének megfelelően a teljes időtartamra szóló, vagyis 2020. január 31-ig tartó halasztás engedélyezése mellett dönt, mert "nem lehet kockáztatni, hogy a bénultság még ennél is tovább tartson".

Hozzátette, hogy

A Corbynnak írt levélből úgy tűnik, mintha Johnson a teljes időtartamra szóló halasztás engedélyezése esetére tervezné a december 12-i választási időpont kitűzését, bár erről külön a BBC-interjúban nem szólt.

A brit kormányfő úgy fogalmaz a levélben, hogy ha a választásokon többséget szerez, akkor az új parlament ratifikálja a kilépési megállapodást és a kormány januárban "véghezviszi a Brexitet".