Aláírták az új brexit-megállapodást az EU-csúcson

ORBÁN Viktor; VARADKAR, Leo; ANASZTASZIADISZ, Nikosz; MERKEL, Angela; JOHNSON, Boris
Brüsszel, 2019. október 17. Orbán Viktor miniszterelnök (b2), Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök (b), Boris Johnson brit miniszterelnök (k), Angela Merkel német kancellár (j2) és Leo Varadkar ír miniszterelnök (j) az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának első napján, 2019. október 17-én. A tárgyalások középpontjában a Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnéséről született megállapodás áll. MTI/AP/Frank Augstein
Vágólapra másolva!
Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeiről a tagországok vezetőinek csúcstalálkozóján csütörtökön Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

A jogilag kötelező érvényű egyezmény mellett elfogadták a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, módosított politikai nyilatkozatot is, miután csütörtök délelőtt egyetértésre jutottak a felek tárgyalódelegációi.

A bennmaradó tagállamok által jóváhagyott zárónyilatkozatban nincs szó az október 31-re tervezett kilépési határidő meghosszabbításáról.

Orbán Viktor miniszterelnök, Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök, Boris Johnson brit miniszterelnök, Angela Merkel német kancellár és Leo Varadkar ír miniszterelnök az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának első napján, 2019. október 17-én. Forrás: MTI/AP/Frank Augstein

A huszonhetek megerősítették emellett, hogy a közösség a jövőben a lehető legszorosabb partnerségi kapcsolatra törekszik az Egyesült Királysággal.

A kiválási megállapodás ezután a londoni törvényhozás, illetve az Európai Parlament elé kerül jóváhagyásra. Előbbiben a szavazás kimenetele közel sem egyértelmű, sőt sokak szerint az elutasítás tűnik egyelőre valószínűbbnek. Több névtelenséget kérő illetékes is úgy fogalmazott, hogy az alsóházi voksolás "Damoklész kardjaként lebeg" a folyamat felett.

Brüsszel, 2019. október 17. Boris Johnson brit miniszterelnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a bizottság brüsszeli épületében tartott sajtóértekezletén 2019. október 17-én. A két politikus bejelentette, hogy megszületett a megállapodás a Nagy-Britannia rendezett európai uniós kiválásának feltételeiről szóló szerződésről. Forrás: MTI/AP/Francisco Seco

Az EP-ben egyszerű többségre van szükség a ratifikációhoz, amelyet a huszonhetek kormányait tömörítő tanács minősített többséggel erősíthet meg. Korábbi közlések szerint a képviselőtestület csak akkor bocsátja szavazásra a kérdést, ha a szigetországban már megtörtént a jóváhagyás. Az EP-szavazásra állítólag jövő hét csütörtökön kerülhet sor ez esetben.

Az ülés első szakaszát lezáró sajtótájékoztatón Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kijelentette, hogy

a megállapodás lehetővé teszi a "káosz és a konfliktusok elkerülését".

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke rámutatott, hogy a ratifikáció jogbiztonságot teremtene a várható zavarok terén. Emellett arról számolt be, hogy a politikai nyilatkozat ambiciózus szabadkereskedelmi egyezményt vázol fel a jövőre nézve, zéró vámokkal és kvótákkal, egyenlő versenyfeltételekkel.

"Amiről megegyeztünk, több mint puszta megállapodás. Ez a jogi szöveg az Ír-sziget békéjének és stabilitásának megőrzését, és nagyjából 4,5 millió ember jogainak védelmét célozza" - fogalmazott.

Boris Johnson brit miniszterelnök korábban azt mondta: "nagyszerű új megállapodás" született. A Twitter-bejegyzése szerint most a londoni parlamenten a sor, hogy szombaton "jusson a Brexit-folyamat végére".

A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője azonnal elutasította az egyezményt. Jeremy Corbyn azt mondta: a legjobb megoldás az, ha a választók mondhatják ki a végső szót egy népszavazáson.

A legnagyobb észak-írországi britpárti protestáns erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) - amelynek alsóházi szavazataira a kisebbségben kormányzó Konzervatív Pártnak szüksége van - csütörtökön szintén azt közölte, hogy a megállapodást jelenlegi formájában nem tudja támogatni.

A brit kormány már előzőleg bejelentette, hogy rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezi szombatra.

A megállapodás alapelvei szerint Észak-Írország harmonizált viszonyrendszerben marad az uniós belső piac egyes - főleg áruforgalmi - szabályrendszereinek "korlátozott számú" elemével. Ez azt jelenti, hogy az áruforgalomban érvényesíthető vámjogi eljárásokat nem az ír-északír határon, hanem Észak-Írországban kijelölt beléptető pontokon végeznék el.

E megoldás alapján Észak-Írország az Egyesült Királyság vámuniós rendszerének tagja maradna, de ezzel együtt az Európai Unió egységes belső piacának egyik áruforgalmi beléptető pontjaként is funkcionálna.

A brit hatóságok a külső országokból Észak-Írországba érkező importra a brit vámtételeket alkalmazhatják, feltéve, hogy az adott importáru nem lép be az EU egységes belső piacára.

Olyan importtételek esetében azonban, amelyekről nem lehet kizárni, hogy megjelennek az Európai Unió belső piacán, a brit hatóságok az EU vámtételeit kötelesek alkalmazni, és kötelesek be is szedni e vámokat az EU nevében.

Mindez azt a célt szolgálja, hogy az áruforgalmat ne Észak-Írország és az Ír Köztársaság 499 kilométeres határán - az EU és az Egyesült Királyság majdani egyetlen szárazföldi vámhatárán - kelljen ellenőrzésnek alávetni.

Ezen a határon az észak-írországi megbékélési folyamatot elindító 1998-as nagypénteki egyezmény egyik fő vívmányaként hosszú évek óta nem létezik fizikai ellenőrzés.

Ha a megállapodást szombaton nem sikerül elfogadtatni a brit parlamentben, Johnsonnak egy nemrégiben elfogadott törvény alapján aznap kezdeményeznie kell az EU-nál a jelenleg október 31-én esedékes kilépés elhalasztását 2020. január 31-ig.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke újságíróknak nyilatkozva csütörtökön kizárta a halasztás lehetőségét,

bár ebben a kérdésben az állam- és kormányfők alkotta Európai Tanácsnak kell egyhangú döntést hoznia.

- jelentette ki az Európai Tanács elnöke csütörtök este.

Donald Tusk erről a csütörtöki brüsszeli EU-csúcstalálkozó első szakaszának lezárását követően beszélt, kiemelve, úgy néz ki, hogy közel van már a folyamat vége.

Hozzátette, a megegyezést az tette lehetővé, hogy az Európai Bizottság és Írország egyaránt pozitívan értékelte a tervezetet, Boris Johnson brit kormányfő pedig elfogadta, hogy vámellenőrzések lesznek bizonyos észak-írországi áruforgalmi beléptető pontokon.

Őszintén szólva szomorúságot érzek, a szívem mélyén mindig is maradáspárti leszek, és remélem, hogy brit barátaink egy napon a visszatérés mellett döntenek, az ajtónk mindig nyitva fog állni - fogalmazott.