Egy férfi felgyújtotta magát Prága belvárosában

- history Horizontal
Police officers investigate at the scene where a man set himself on fire on January 18, 2019 in Prague. - A Czech man set himself on fire in central Prague where the student activist Jan Palach self-immolated 50 years ago to protest the Soviet-led occupation of the then Czechoslovakia. (Photo by Michal CIZEK / AFP)
Vágólapra másolva!
Felgyújtotta magát péntek délután egy férfi a prágai Vencel téren. A férfi életben maradt, a mentősök bealtatózták a férfit, akinek szándékai egyelőre ismeretlenek. Ötven éve, 1969. január 16-án Jan Palach a prágai tavasz eltiprása elleni tiltakozásul a Vencel téren felgyújtotta magát.
Vágólapra másolva!

Felgyújtotta magát péntek délután egy férfi a prágai Vencel téren.

A hírt a Twitter közösségi portálon a cseh rendőrség közölte.

Rendőrök helyszínelnek az eset helyszínén Forrás: AFP/Michal Cizek

Azt, hogy miért tette, nem tudni, a tettének indítékai ismeretlenek, de

Andrea Zoulová, a prágai rendőrség szóvivője szerint az önégetési kísérletnek a rendelkezésre álló értesülések szerint nem voltak politikai indítékai, és társadalmi tiltakozásról sincs szó.

Az önégetési kísérlet a Nemzeti Múzeum épülete előtt álló Szent Vencel-szobor mellett történt. A lángokat néhány járókelő a saját kabátjával próbálta elfojtani,

amíg valaki a közeli kávéházból kihozott tűzoltó készülékkel eloltotta a tüzet.

A kiérkező mentősök azonnal altatót adtak be férfinak, aki közlésük szerint testének mintegy 30 százalékán szenvedett égési sebeket. A férfit a Vinohrady kórházba szállították.

Égett ruhadarabok Forrás: AFP/Michal Cizek

Szemtanúk szerint a férfi először leöntötte a ruháját valamilyen folyadékkal,

majd felgyújtotta magát, és a földre esett.

Egy, a helyszínen lévő asszony azt mondta, hogy a férfinál két kisebb transzparens is volt, de hogy mi volt rájuk írva, azt nem tudta pontosítani.

50 éves évforduló

Ahogy az Origo is megírta, január 16-án volt ötven éve, hogy Jan Palach a prágai tavasz eltiprása elleni tiltakozásul a Vencel téren felgyújtotta magát.

Akkor azt írtuk, hogy a prágai egyetemista drámai tette – aki három nappal később belehalt sérüléseibe –, hatalmas visszhangot váltott ki a szabad világban, a Szovjetunió uralta keleti tömb országaiban viszont igyekeztek agyonhallgatni Palach kétségbeesetten elszánt tettét.

Miután felgyújtotta magát, a téren lévő emlékmű felé kezdett el futni (Jelenet a Palach című játékfilmből) Forrás: Tres Bohemes

Jan Palach a kommunista diktatúrával szembeni ellenállás szimbóluma lett, akinek tettét négy nappal később egy magyar fiatalember, Bauer Sándor is megismételte a Múzeumkertben.