Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Több ezer háztartás maradt áram nélkül Ausztriában

St. Christoph am Arlberg, 2019. január 9. Behavazott autó áll parkolóban egy hóviharban az ausztriai St. Christoph am Arlbergben 2019. január 9-én. Ausztria több tartományában nagy a lavinaveszély az utóbbi napokban lehullott, jelentős mennyiségű hó miatt. MTI/EPA/Christian Bruna
Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb gondot jelent a kitartó hóesés Ausztriában, csütörtökön több ezer háztartás maradt áram nélkül. A hóeltakarításban az osztrák hadsereg katonái is részt vesznek Felső-Ausztria tartományban, ahol több nagyobb sípálya is zárva van.
Vágólapra másolva!

Ausztria számos részén kihívást jelent a heves havazás a villamosenergia-hálózatok számára. Csütörtökre az országban

több ezer háztartás maradt hosszabb-rövidebb időre áramellátás nélkül:

Tirol tartományban körülbelül 1600, Salzburg tartományban több mint 1200, Alsó-Ausztriában mintegy 900, valamint Felső-Ausztriában további 600 háztartás maradt áram nélkül. Főként az jelent problémát, hogy a szabadban található vezetékekre ágak vagy fák eshetnek, amikor azok már nem bírják el a rájuk nehezedő hótömeget.

Felső-Ausztria több részén a hadsereg mintegy 100 katonáját vetették be a nagy hótömegek elleni küzdelemben csütörtökön. A hóeltakarítási munkálatokban részt vettek a tartomány katasztrófa-elhárítási hálózatához tartozó vállalatok is.

Behavazott autó áll parkolóban egy hóviharban St. Christoph am Arlbergben Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna

Felső-Ausztria tartományban csütörtökön több nagyobb síparadicsom – köztük Dachstein-West, Krippenstein, Kasberg és Feuerkogel – továbbra is zárva maradt, néhány kisebb még működik.
Habár a síszezon elején éppen a hó hiánya okozott problémát, most ennek éppen az ellenkezője, egyes helyeken túl sok hó esett. Az Ausztriába látogatók térségenként meglehetősen eltérő körülményeket tapasztalhatnak, hangsúlyozta Markus Achleitner, a tartományi tanács gazdaságért és turizmusért felelős tagja, valamint elmondta azt is, hogy míg az alpesi síterületeken hótömegekkel és lavinaveszéllyel kell küzdeni, más területeken – úgymint Hochficht, Kirchschlag, Sternstein és Forsteralm – jók a körülmények, a biztonság azonban mindennél fontosabb.

A hétvége óta legalább heten haltak meg Ausztriában az erős havazás miatt,

köztük több olyan síelő, akik elsüllyedtek a mély hóban, többeket pedig lavina sodort el.

A nem szűnő havazásnak negatív hatása van a téli turizmusra is, az osztrák gazdasági kamara szerint rövid határidő alatt 50 százalékkal kevesebb a vendégfoglalás Ausztriában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről