Európa biztonsága: újra kulcsszerepben Magyarország és a V4-ek

TRÓCSÁNYI László; VON DER LEYEN, Ursula
Genval, 2019. szeptember 12. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke (az első sorban, k) az új bizottságba jelölt tagokkal egy genvali szálloda kertjében 2019. szeptember 12-én. Hátul a szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős uniós biztosnak jelölt Trócsányi László jobbról az ötödik. MTI/AP/Virginia Mayo
Vágólapra másolva!
Erősödik a V4-ek befolyása Európában - többek között ezt állapította meg elemzésében a Századvég Alapítvány.
Vágólapra másolva!

A kutatóintézet munkatársai elemzésükben kifejtették: az Európai Bizottság 2019 júliusában megválasztott elnöke, Ursula von der Leyen a brüsszeli testület egyik legfontosabb biztosi posztját, a bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős portfóliót szánja novembertől Trócsányi László korábbi igazságügyi miniszternek, magyar EP-képviselőnek.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke az új bizottságba jelölt tagokkal - köztük Trócsányi Lászlóval - egy genvali szálloda kertjében 2019. szeptember 12-én Forrás: MTI/AP/Virginia Mayo

- írták.

Ez elismerés mind az országnak, mind Trócsányi László biztosjelöltnek

- fűzték hozzá.

A Századvég szerint Trócsányi László biztosi pozíciójának elnyerésében és politikai kilátásainak javulásában szerepet játszhat a keleti tagállamok - különösen a visegrádi négyek - szövetségének és befolyásának erősödése.

A régió pozícióját tovább javíthatja, hogy egy kelet-közép-európai, a bolgár Krisztalina Georgieva kerülhet egyetlen jelöltként a Nemzetközi Valutaalap (IMF) élére, vagyis a régió adhatja az egyik legfontosabb globális szervezet vezetőjét.

Krisztalina Georgieva Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

- hangsúlyozták.

Kitértek arra is, hogy a Trócsányi Lászlónak szánt bővítés- és szomszédságpolitika, valamint a migráció közötti elméleti összefüggések már évek óta világossá váltak az európai közvélemény jelentős része számára.

"Orbán Viktor magyar kormányfő joggal mondhatta pár évvel ezelőtt: ha a múltban Európa nem habozott volna, és ha 2015-ben Macedónia, Montenegró és Szerbia már mind az EU-n belül lett volna, akkor az illegális migránsok útja aligha vezethetett volna Németországig"

- értékelt a Századvég.

Az elemzés szerint éppen ezért stratégiai jelentőségűnek kell tekinteni a Nyugat-Balkánt, ahol az európai jelenlét további meggyengülését nem szabad megengedni, hanem éppen ellenkezőleg,

az eddigieknél erőteljesebb "politikai befektetésre" van szükség a keresztény gyökerű Európa

és integrációs közössége, az Európai Unió jövője érdekében.

A Századvég azt írta: "bár vannak biztató jelei a Juncker-bizottság időszakához (2014-2019) képest remélhető politikai hangsúlyváltásnak", az új Bizottság irányválasztását illetően domináns szerepre törő nyugat-európai baloldal, a zöldek, liberálisok és szocialisták, továbbra is kihívást jelentenek majd a bevándorlásellenes kormányok és jövendő biztosaik szempontjából.