A spanyol király feloszlatta a parlamentet, és kiírta az új választásokat november 10-re

VI. Fülöp spanyol király beiktatás
MADRID, SPAIN - JUNE 19: King Felipe VI greets crowds of wellwishers as he arrives at the Royal Palace during the King's official coronation ceremony on June 19, 2014 in Madrid, Spain. The coronation of King Felipe VI is held in Madrid. His father, the former King Juan Carlos of Spain abdicated on June 2nd after a 39 year reign. The new King is joined by his wife Queen Letizia of Spain. (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Vágólapra másolva!
VI. Fülöp spanyol király aláírta a parlament feloszlatásáról, valamint a november 10-i választások megrendezéséről szóló rendeletet kedden.
Vágólapra másolva!

A spanyol állami közlönyben (BOE) már közzétett határozat szerint a hivatalos választási kampány november elsején kezdődik, és nyolc napig tart majd.

VI. Fülöp spanyol király Forrás: Europress/Getty Images/Christopher Furlong

A választásokat követően az új parlament december 3-án tartja meg alakuló ülését.

Ezzel véget ért a spanyol demokrácia XIII. parlamenti ciklusa, amely a második legrövidebb volt az ország történetében, összesen 126 napig tartott.

Ezalatt a felsőház (szenátus) mindössze egy, az alsóház (kongresszus) két rendes ülést tartott, utóbbit egyszer rendkívüli ülésre is összehívták, valamint eredménytelen miniszterelnök-választást is tartottak.

A baloldali többségű spanyol parlament ebben a ciklusban egyetlen jogszabályt sem fogadott el.

Novemberben a választók ismét 350 alsó- és 208 felsőházi képviselői hely sorsáról döntenek.

A megismételt választás kampányidőszaka egy héttel rövidebb lesz a szokásosnál, ahogy a pártok is kevesebb kampánytámogatást kapnak, mint egyébként.

Erről 2016-ban döntöttek, amikor szintén meg kellett ismételni a választásokat, mert az akkori győztes konzervatív Néppártnak (PP) nem volt többsége a törvényhozásban, így nem tudott kormányt alakítani.

Hasonló belpolitikai helyzet állt elő most is;

az erősen bevándorláspárti Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) áprilisban megnyerte a választásokat, de nem akkora fölénnyel, hogy önállóan kormányozzon.

Az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) szélsőbaloldali párttömörüléssel folytatott koalíciós tárgyalásai pedig sikertelenek voltak.

Spanyolországban négy éven belül ez lesz a negyedik általános parlamenti választás,

de a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint nem kizárható, hogy ez sem hozza meg a kialakult patthelyzet feloldását.