Szijjártó Péter: A magyar modell segíti a magánszektor szerepvállalását a nemzetközi fejlesztésekben

SZIJJÁRTÓ Péter; Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) 63. közgyűlésén Bécsben
Bécs, 2019. szeptember 16. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) 63. közgyűlésén Bécsben 2019. szeptember 16-án. MTI/KKM/Burger Zsolt
Vágólapra másolva!
Magyarország gazdasági modellje lehetővé teszi, hogy a magánszektor cégei nagyobb szerepet vállaljanak a nagyszabású nemzetközi fejlesztési célok megvalósításában - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban a témával foglalkozó tanácskozáson felszólalva.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ-közgyűlés kísérőrendezvényeként tartott konferencián arról cseréltek eszmét, hogy a magánszektor szereplői milyen újító megoldásokkal kapcsolódhatnak be az úgynevezett fenntartható fejlesztési célok (SDG) elérésébe.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal a Magánszektor bevonása a fentartható fejlődési célok (SDG-k) elérését szolgáló innovatív megoldásokba című panelbeszélgetésen, az ENSZ-közgyűlés kísérőrendezvényeként tartott konferencián New Yorkban, az ENSZ székházában Forrás: MTI/KKM/Kkm/Burger Zsolt

A 2030-ig tartó fejlesztési programot alkotó

17 főcél a szegénység elleni küzdelemtől az oktatás fejlesztésén át esélyegyenlőségi, gazdaságélénkítési, nemzetközi partnerségi és környezetvédelmi célkitűzésekig terjed.

Szijjártó Péter felszólalásában kiemelte, hogy a világban mély és átfogó változások zajlanak, amelyek új képességeket, képzettségi szinteket igényelnek. Mind állami szinten, mind a magánszektorban új kihívásokhoz kell alkalmazkodni, és az új gazdasági világrendben az állam felelőssége, hogy megadja a szükséges támogatást a magánszektornak - mondta.

A miniszter kifejtette:

A cégeknek ezáltal lehetőségük nyílik egyebek között kutatásokra, új technológiák kidolgozására, illetve szakképzésre - fűzte hozzá.

Magyarországon a duális képzés módot ad arra, hogy a magánszektor cégei a lehető legkorábbi szakaszban bekapcsolódjanak az oktatásba.

A 17 fő célkitűzés között is szerepel a minőségi oktatás, és erre Magyarország kiemelkedően sokat, közel 60 millió dollárt költött tavaly.

Kiemelte Szijjártó Péter a célok közül a vízgazdálkodást is, amelyre szintén jelentős magyar költségvetési forrás, 20,5 millió dollár jutott.

A globális partnerséget magában foglaló fejlesztési célra 144 millió dollár jutott.

Ezzel egyebek között az afrikai országok támogatását célzó nemzetközi erőfeszítésekből veszi ki a részét Magyarország - mondta el a külgazdasági és külügyminiszter.