Tüntetőkre lőttek Indonéziában

Pápua Új-Guinea, Indonézia, tüntetés
Indonéz biztonságiak pápua tüntetőkre lőttek, többen meghaltak szemtanúk szerint
Vágólapra másolva!
Pápua tüntetőkre nyitottak tüzet az indonéziai biztonsági erők szerdán, helyi lakosok, illetve a Suarapapua.com hírportál szerint hat embert megöltek és sokat megsebesítettek.
Vágólapra másolva!

A tiltakozók Indonézia legkeletibb fekvésű tartományában, Deiyai kormányzóságban egy kormányépületet akartak megostromolni. A jubi.com pápua hírportál szerint

több ezren tüntettek, és többek íjakkal és nyilakkal voltak felfegyverkezve.

A tiltakozó mozgalmat, amelyben a múlt hét óta több ezren vettek részt, egy pápua diákok elleni rasszista indíttatású támadás váltotta ki a Jáva szigeti Surabayában augusztus 17-én.

A tüntetők tiltakoztak az etnikai diszkrimináció ellen,

a rendbontásokban megrongáltak kormányzati épületeket és egy börtönt is. Több tiltakozó nagygyűlésen függetlenségről szóló népszavazást is követelt.

Dedi Prasetyo, az országos rendőrfőnökség szóvivője tagadta, hogy a biztonsági erők provokációból tüntetőkre lőttek volna. Szerinte az összetűzésben egy katona meghalt és három rendőr megsebesült.

- közölte Prasetyo, és leszögezte, hogy csak a rendőrség által kiadott információ hiteles.

Eko Daryanto katonai szóvivő azt mondta, hogy

egyelőre nem ismert az áldozatok száma, mert a kommunikáció korlátozott a térséggel.

A hatóságok mintegy 1200 fős rendőri erősítést is vezényeltek a térségbe, ahol a szakadár konfliktusok miatt évtizedek óta megerősített katonai jelenlét van.