Donald Trump engedélyezné a fakivágásokat Alaszkában

Horizontal ARRIVAL US President Donald Trump arrives at Pittsburgh International Airport in Pennsylvania on August 13, 2019 before visiting the Shell Pennsylvania Petrochemicals Complex in nearby Monaca. (Photo by Nicholas Kamm / AFP)
Donald Trump
Vágólapra másolva!
Engedélyezné a világ legnagyobb mérsékelt övi esőerdeje, az alaszkai Tongass Nemzeti Erdő faipari, bányászati és energetikai hasznosítását az amerikai elnök - értesült róla a Demokrata Párthoz közelálló baloldali liberális The Washington Post. A Tongass-erdőt 2001-ben helyezte védelem alá Bill Clinton akkori elnök. A fakivágási tilalom feloldásával már utódja, George W. Bush is megpróbálkozott, de őt a bíróság megakadályozta ebben. Trump viszont Bushsal ellentétben kitart az elképzelése mellett, ami rengeteg új munkahelyet hozhat létre. 
Vágólapra másolva!

A balliberális lap szerint Donald Trump utasította Sonny Perdue mezőgazdasági minisztert, hogy a gazdasági hasznosítás érdekében oldja fel a fakivágást tiltó csaknem két évtizedes jogszabályt az Alaszka délkeleti nyúlványán elterülő, csaknem 68 ezer négyzetkilométeres területen.

Donald Trump Forrás: AFP/Nicholas Kamm

A terv megvalósulása esetén a világ mérsékelt övi esőerdeinek több mint felét kitevő erdőségek védettsége szűnne meg - írta a Washington Post, amely úgy tudja, hogy

az alaszkai kormányzó és Alaszka szenátora javasolta Trumpnál a védett státusz, mint gazdasági fejlődést és munkahelyteremtést akadályozó tényező megszüntetését.

A Tongass-erdőt 2001-ben helyezte védelem alá Bill Clinton akkori demokrata elnök.

A fakivágási tilalom feloldásával már utódja, a republikánus George W. Bush is megpróbálkozott, de őt a bíróság megakadályozta ebben.

Trump viszont Bushsal ellentétben kitart az elképzelése mellett, ami rengeteg új munkahelyet hozhat létre.