Tiltakoznak a helyiek, mert migránstábort akarnak nyitni egy belga faluban

Dormaal - Sint-Martinuskerk
Vágólapra másolva!
A brüsszeli szövetségi kormány döntése alapján a flandriai Dormaal nevű faluban egy 130 fős migránstábort akarnak létesíteni, ahová fiatal, katonakorban lévő férfiakat helyeznének el. A helyiek tiltakoznak a tábor létrehozása miatt, erről egyébként meg sem kérdezték őket. Ráadásképpen a betelepítésről még a település polgármesterének a véleményét sem kérték ki.
Vágólapra másolva!

A belga szövetségi kormány azon döntéséről, hogy Dormaalba migránstábort létesítenek ősszel, a helyiek – felháborító módon – a sajtóban kiszivárgott információkból értesültek,

a brüsszeli adminisztráció hivatalosan még nem közölte a tervet, amit ők úgy értelmeznek, hogy tulajdonképpen eltitkolták előlük ezt a rendkívül fontos dolgot, ami kihatással lesz a mindennapjaikra.

Dormaal temploma Forrás: Wikimedia Commons/Sonuwe

A terveknek megfelelően

a táborba 130 fiatal, katonakorú férfit fognak elhelyezni

írja a Voice of Europe a brüsszeli kiadású, holland nyelvű Het Laatste Nieuws című újság cikkére hivatkozva.

Dormaal lakói azt is sérelmezik, hogy

Egy anya azt mondta a Het Laatste Nieuws munkatársának, hogy a migránsok beköltözése után valószínűleg félnie kell attól, hogy este vajon meddig engedi a játszótéren játszani a gyerekét.

Azt különösképpen értetlenkedve fogadják, hogy csak férfiakat fognak elhelyezni a táborba.

A belga szövetségi ügynökség - a Fedasil - amely a migránsok lakhatásáért felel, állítólag másfél évre kötött bérleti szerződés azon épületre, amibe elhelyezik a migránsokat.

A helyi sajtó megkérdezte migránstábor létesítéséről Dormaal polgármesterét, Boudewijn Herbots-t.

A polgármester elmondása alapján

Amúgy ő sem ért egyet a tábor megnyitásával, és szerinte is figyelembe kellene vennie a brüsszeli vezetésnek Dormaal polgárainak a véleményét.