Tovább terjed az afrikai sertéspestis Kelet-Szlovákiában, a határ mentén

sertéspestis illusztráció
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
A Szlovák Állami Állatorvosi és Élelmiszer-biztonsági Felügyeletet (ŠVPS) a múlt hét közepén számolt be a honlapján arról, hogy Kelet-Szlovákiában, a tőketerebesi járásban található Őrös településen felütötte a fejét az afrikai sertéspestis (ASP). Most kiderült, hogy a szlovák-magyar határon található településtől mindössze 5 kilométerre található Nagykövesden is elpusztult egy disznó a rendkívül veszélyes kórban.
Vágólapra másolva!

A szlovák hatóság közleménye szerint most egy sertésről van szó, amely a vírusfertőzés következtében hullott el Nagykövesden. Előtte rohamosan romlott az állapota. Magas, 40,5-42 °C láza volt, mozgásszervi rendellenességekkel küzdött, és nagyobb vörös-lilás foltok lepték el testét.

Az érintett gazdaságban az állat elpusztulása idején nem volt más sertés.

A fertőzés forrása egyelőre ismeretlen, folynak az epizootológiai vizsgálatok.

Stanislav Kovalík, a tőketerebesi Regionális Állatorvosi és Élelmiszer-biztonsági Felügyeletet (RVPS) igazgatója a mostani eset kapcsán jelezte, hogy

pénteken 12 nagykövesdi tenyészetben összesen 68 sertést fognak likvidálni.

Illusztráció. Forrás: AFP/Imaginechina/Chen Meiming

Az aktuális védelmi körzetbe jelenleg Nagykövesd, Kiskövesd és Őrös községek tartoznak. A megfigyelési körzet további községekkel bővült.

Szlovákiában először a szlovák-magyar határon fekvő Őrösön diagnosztizálták az afrikai sertéspestist, amely közvetlenül nem veszélyes az emberre.

Az ASP vírus az embert nem betegíti meg, ezért közegészségügyi jelentősége nincs,

de a felelőtlen emberi magatartásnak a betegség terjesztésében döntő szerepe lehet. A Szlovák Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium az Őrösön megjelent súlyosan fertőző korról július 25-én tájékoztatta a brüsszeli Európai Bizottságot, és a párizsi székhelyű Nemzetközi Állatjárványügyi Hivatalt is. Erről az elsők között a számolt be múlt csütörtökön az Origó is.

A szlovákiai állategészségügyi felügyelők Őrösön még múlt hétvégén likvidálták az érintett háztáji gazdaságban mind a négy sertését, most kedden pedig a fertőzés továbbterjedésének megelőzése céljából leölték a községben tenyésztett összes sertést, mintegy 20 darabot.

A hazai Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán adott ki hivatalos közleményt, miszerint

a Szlovákiában megjelent afrikai sertéspestis miatt felállított védő- és megfigyelési körzetet Magyarországra, Borsod-Abaúj-Zemplén megyére is kiterjesztették.