Az olasz államfő felkérte Contét az új kormány megalakítására

MATTARELLA, Sergio; CONTE, Giuseppe
Róma, 2019. augusztus 29. Az olasz elnöki hivatal által közreadott képen Sergio Mattarella olasz államfő (b) fogadja Giuseppe Conte ügyvezető olasz miniszterelnököt a római államfői rezidencián, a Quirinale-palotában 2019. augusztus 29-én. Előző nap megállapodás született a baloldali populista Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a balközép Demokrata Párt között az új olasz kormánykoalíció felállításáról. Az olasz államfő várhatóan a nap folyamán kormányalakítási megbízatást ad Giuseppe Conténak. MTI/EPA/Paolo Giandotti
Vágólapra másolva!
Tisztán baloldlai kormánya lesz Olaszországnak Giuseppe Conte vezetésével. Sergio Mattarrela államfő meg is bízta már a kormányalakítással a korábbi kormányfőt. Matteo Salvini. a Liga vezetője szerint külföldről diktálnak az olasz baloldali pártoknak. 
Vágólapra másolva!

Sergio Mattarella olasz államfő kormányalakítási megbízást adott Giuseppe Conte ügyvezető kormányfőnek, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Demokrata Párt (PD) előző napi megállapodása alapján. Conte a múlt héten lemondott, mert az M5S koalíciós partnere, a Matteo Salvini kormányfőhelyettes és belügyminiszter vezette, jobboldali Liga kilépett a kormányból. Emiatt az államfőnek konzultálnia kellett minden jelentős párttal a válság megoldásáról.

Luigi Di Maio, az M5S vezetője jelentette be, hogy

pártja hajlandó kormánykoalíciót alakítani a PD-vel, és az új kabinetben is Giuseppe Conte jelenlegi ügyvezető kormányfő lesz a miniszterelnök.

Di Maio közölte, hogy mozgalma végre akarja hajtani azt a programot, amelyre szerinte a választóktól megbízatást kapott. A PD-t vezető Nicola Zingaretti pedig már előtte kijelentette, hogy a két pártnak eltökélt szándéka egy közös platform kialakítása az ország érdekében.

Az olasz elnöki hivatal által közreadott képen Sergio Mattarella olasz államfő fogadja Giuseppe Conte ügyvezető olasz miniszterelnököt a római államfői rezidencián, a Quirinale-palotában Forrás: MTI/EPA/Paolo Giandotti

Salvini: A G7-es-csúcson választották meg Contét

Matteo Salvini korábban azt közölte, szerinte Giuseppe Contét Biarritzban, a G7-csúcstalálkozón választották meg ismét olasz miniszterelnöknek. Párizs, Berlin és Brüsszel hozta meg a döntést, ahogyan a Monti-kormánnyal is történt – mondta Matteo Salvini a Silvio Berlusconi vezette jobbközép kormányt 2011-ben leváltó Mario Montira utalva.

Salvini hozzátette, az Olaszország határain kívüli „hatalmakat zavarta” a Liga eddigi kormányzása, amely az olaszok méltóságát, büszkeségét és szuverenitását védte. Kijelentette, hogy

Bennünket vádolnak gyűlölettel, miközben az M5S-PD kormányát egyedül a Ligával szembeni gyűlölet tartja össze, a másik kizárása (a választásokból), valamint a hataloméhség – hangoztatta Matteo Salvini.