Már 22 halottja van az El Pasó-i mészárlásnak

El Paso, tömeggyilkosság
El Paso, 2019. augusztus 5. Az áldozatok tiszteletére elhelyezett virágok és mécsesek az El Pasó-i tömeggyilkosság helyszínének közelében 2019. augusztus 4-én. Az előző nap egy férfi lőfegyverével megölt legalább húsz embert, huszonhatot pedig megsebesített a texasi város Walmart bevásárlóközpontjában. A 21 éves tettes megadta magát a rendőröknek, akik feltételezik, hogy gyűlöletből követte el a vérengzést. MTI/EPA/Larry W. Smith
Vágólapra másolva!
Huszonkét főre emelkedett a szombaton a texasi El Pasóban szombaton elkövetett merénylet halálos áldozatainak száma - jelentette be hétfőn a város rendőrsége. Amerikai sajtóértesülések szerint hétfőn megtörtént a vádemelés az elkövető, Patrick Crusius ellen.
Vágólapra másolva!

A texasi város rendőrsége Twitteren közölte a két halálhírt hétfőn délelőtt.

Közben a városban továbbra is nyitva tartanak azok a véradó állomások, ahol az önkénteseket szombat óta várják segítségnyújtásra.

Az áldozatok tiszteletére elhelyezett virágok és mécsesek az El Pasó-i tömeggyilkosság helyszínének közelében 2019. augusztus 4-én. Forrás: MTI/EPA/Larry W. Smith

A tömegmészárlást elkövető Patrick Crusius hétfőn megjelent a bíróság előtt, és megtörtént a vádemelés is. Sajtóértesülés szerint

az ügyész halálbüntetést kért a 21 éves Crusiusra.

Ezt egyébként John Bash szövetségi ügyész már vasárnap bejelentette El Pasóban tartott sajtókonferenciáján. Az ügyész akkor elmondta: az igazságügyi minisztérium belföldi terrorizmusként kezeli az ügyet, és komolyan fontolóra vette a gyűlölet-bűncselekmény és tűzfegyverviselés miatti vádemelést, amely már önmagában is halálbüntetést hozhat.

A rendőrség hétfőn ismételten arról számolt be: Crusiusnál rasszista, migránsellenes dokumentumokat találtak, amelyek minden valószínűséggel Crusiustól származnak. Az interneten közzétett dokumentumokban a fiatal férfi a spanyolajkúakat azzal vádolja, hogy elveszik az amerikaiaktól a munkát és megváltoztatják az amerikai kultúrát is.

Az ohiói Daytonban elkövetett tömegmészárlás végrehatójának nem voltak rasszista indítékai

- ez a daytoni rendőrfőnök, Richard Biehl és a város polgármestere, Nan Whaley közös sajtókonferenciáján hangzott el hétfőn, helyi idő szerint kora délután. Biehl elmondta: rengeteg adatot és bizonyítékot gyűjtöttek össze, de még távol vannak a nyomozás végétől, és eddig nincs bizonyíték arra, hogy a lövöldözőnek rasszista indítékai lettek volna. A rendőrfőnök elmondta továbbá:

a 24 éves Connor Betts legalább 41 lövést adott le.

Jelenleg Betts barátnőjét hallgatják ki.

Hétfőn még hat sebesült áldozatot ápoltak daytoni kórházakban.