Folytatódtak a tüntetések Hongkongban

Hongkong, 2019. augusztus 3. A felfüggesztett kiadatási törvény végleges visszavonását követelő tüntetők Hongkongban 2019. augusztus 3-án. Ez a kilencedik egymást követő hétvége, hogy a tüntetők utcára vonulnak Hongkong utcáin. MTI/EPA/Jerome Favre
Vágólapra másolva!
Hongkongiak tízezrei tiltakoztak a növekvő kínai befolyás ellen szombaton, a demokráciapárti tüntetők egy csoportja leszedett rúdjáról egy kínai zászlót és a Viktória-kikötőnél vízbe dobta azt.
Vágólapra másolva!

A megmozdulás résztvevői általános sztrájkra szólítottak fel, és barikádokat emeltek az utcákon.

A tüntetők elsősegélysátrakkal és sisakokkal készültek a demonstrációra,

okulva az előző tiltakozásokat jellemző összecsapásokból. A környékbeli üzlettulajdonosok a megmozdulásokat kísérő erőszaktól tartva korábban bezárták boltjaikat. A rendőrség beszámolt róla, hogy egy csoport tüntető festékkel jelölte meg az egyik rendőrőrsöt, és járműveket rongált meg az állomás területén belül.

A felfüggesztett kiadatási törvény végleges visszavonását követelő tüntetők Hongkongban 2019. augusztus 3-án. Forrás: MTI/EPA/Jerome Favre


Eközben fehéret viselő emberek ezrei gyűltek össze egy parkban ellentüntetésre, hogy támogatásukról biztosítsák a rendőrséget.

Transzparenseiken békét követeltek.

Hongkongban június 9-én kezdődtek tüntetések a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet ellen. Ez lehetővé tette volna, hogy a különleges közigazgatású terület olyan feleknek - egyebek mellett Tajvannak és Kínának - adjon ki szökevényeket, melyekkel korábban nem volt kiadatási egyezménye. Az azóta felfüggesztett tervezet ellenzői attól tartottak, hogy Kína visszaélne a lehetőséggel, és a politikai menekültek ellen használná fel azt.

A tiltakozók eltávolítottak az utcáról egy kínai zászlót és a Viktória-öböl vizébe dobták. Forrás: MTI/EPA/Jerome Favre

A törvénytervezet Kína növekvő befolyásának és a demokrácia csorbításának jelképévé vált.

Azonban a hongkongi kormány hiába döntött annak felfüggesztéséről, a megmozdulások nem csillapodtak. A tüntetők további követelésekkel álltak elő, köztük

közvetlen választások rendezésével és a rendőrségi túlkapások kivizsgálásával.

Hongkong vezetőjét egy Peking-párti bizottság választja.

Ez a kilencedik egymást követő hétvége, hogy a tüntetők utcára vonulnak Hongkong utcáin. Forrás: MTI/EPA/Jerome Favre

A városállam 1997-ben került vissza Kínához Nagy-Britanniától, és az egy ország, két rendszer elve alapján széleskörű autonómiát élvez.

A Hongkongi Közvélemény-kutató Intézet friss felmérése szerint a lakosság 70 százaléka elégedetlen a kormánnyal, és 60 százaléka nem bízik benne.