Felbomlott a szociálliberális román kormánykoalíció

Vágólapra másolva!
Kilép a bukaresti kormányból a szociálliberális koalíció kisebbik pártja, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) – jelentette be hétfőn Calin Popescu-Tariceanu pártelnök. A román politikus szerint pártja most ellenzékbe vonul és megszavazza a Szociáldemokrata Párt (PSD) elleni bizalmatlansági indítványt. Kelemen Hunor a Románia Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szerint az ellenzéki kezdeményezés sikerrel járhat – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Tariceanu kifejtette: pártja ellenzékbe vonul, és kész megszavazni a Dancila-kormány ellen beterjesztendő bizalmatlansági indítványt. Közölte: a parlament jövő héten kezdődő őszi ülésszakának első napján lemond a szenátus elnöki tisztségéről, amelyet több mint öt éve tölt be.

Calin Popescu-Tariceanu és Viorica Dancila Forrás: V4NA

Az ALDE – az együttműködés folytatásának feltételeként – két hete szólította fel a bukaresti kormány összetételének és programjának megújítására Viorica Dancila szociáldemokrata (PSD) miniszterelnököt, aki azonban elutasította az ultimátumot.

A bukaresti kormánykoalícióban azután keletkezett feszültség, hogy a PSD nem volt hajlandó elfogadni Tariceanut a koalíció közös államfőjelöltjeként.

A párt úgy döntött, hogy saját elnökjelöltet indít Dancila személyében. A feszültséghez az is hozzájárult, hogy a két koalíciós párt támogatottsága jelentősen visszaesett az utóbbi két és fél évben.

A felbomlásról szóló hétfő esti sajtótájékoztatón Calin Popescu-Tariceanu felsorolta azokat az okokat, amelyek az ALDE kormányból való kilépéséhez vezetett. Többek között azt említette, hogy nem adhatják a nevüket olyan intézkedésekhez, amelyekkel nem értenek egyet, valamint nem lehet egy olyan költségvetés alapján kormányozni, amely nem az elképzelések szerint alakult.

Hozzátette továbbá, hogy bizalom csökkenéséhez vezetett az is, hogy a kormányfő úgy hozott döntéseket, hogy nem konzultált vele.

- fogalmazott a román politikus.

Viorica Dancila miniszterelnök közösségi oldalán közölte:

a PSD folytatni fogja a kormányzást.

Kiemelte: számít az ALDE és a Pro Románia tagjai közül mindazok támogatására, akik belátják, hogy "a gyávaság és a felelősség elöli menekülés soha nem fogja előrevinni Romániát".

A Szociáldemokrata Párt elnöke szerint egy szűk csoport választási érdekeinél fontosabb, hogy "ne okozzanak csalódást azoknak, akik megválasztották".

A román kormánykoalícióban az ALDÉ-nak négy minisztere van: Ramona Manescu (külügy), Anton Anton (energetika), Gratiela Gavrilescu (környezetvédelem) és Viorel Ilie (parlamenti kapcsolattartás).

A román külügyminiszter Manescu közölte:

Kiemelte: számít arra, hogy kizárják a pártból, de ennek ellenére nem akar belépni a PSD-be. Manescu azzal indokolta döntését, hogy a román diplomácia olyan döntések előtt áll, amelyek az elkövetkező öt évre meghatározzák az ország sorsát.

Popescu-Tariceanu korábban egyértelműen közölte, hogy

azok a miniszterek, akik nem mondanak le ki lesznek zárva az ALDÉ-ből.

A kormánykoalíció felbomlására a Szabadság, Egység és Szolidaritás Párt (PLUS) közleményben reagált, amelyben azt írják, hogy a PSD olyan "katasztrofális" helyzetbe hozta az országot, hogy

előrehozott választásokkal kell megerősíteni a legitim többséget.

"Olyan kormányra van szükség, amely a polgárok szavazata alapján egyértelmű támogatást élvez a parlamentben" - írták.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, Kelemen Hunor a román Mediafax hírportálnak megerősítette, hogy

Értékelése szerint az ellenzéki kezdeményezés sikerrel járhat.

A parlamenti helyek csaknem 45 százalékával rendelkező PSD várhatóan kisebbségi kormányzással próbálkozik majd.