V4NA: Egyre brutálisabbak és rafináltabbak az embercsempészek

Illegális bevándorlás - Bosznia-Hercegovina - migráns
Bihac, 2019. június 16. Nyugat-Európába igyekvő migránsok egy sátor előtt ülnek a bosznia-hercegovinai Bihacban létesített átmeneti befogadóközpontban 2019. június 16-án. A hatóságok június 14-én mintegy 130 illegális bevándorlót találtak egy magánházban Bihacban. MTI/EPA/Fehim Demir
Vágólapra másolva!
A bűnözés, a korrupció, a nyomor és az erőszak sötét keveréke, ami jelenleg zajlik az Európai Unió határain, elsősorban Németországban – állapítja meg az Európába tartó embercsempészetről szóló írásában a német Die Welt - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Az EU belső használatra szánt dokumentumai alapján az embercsempészek módszerei egyre rafináltabbak és brutálisabbak. Míg 2018-ban 185 853 személy nyújtott be menekültkérelmet Németországban, idén az első félévben 84 866 fő – számolt be holnapján a mértékadó német Die Welt csütörtökön.

Görögország szigetein a migránsok szállítása

kicsi, gyors csónakokkal, akár jetskivel történik.

Egyszerre kevés menekültet visznek, 15-20 főt,

míg korábban akár 60 személyt is szállítottak gumicsónakokban.

A migránsok között sok az álházasság, leginkább pakisztáni, bangladesi és indiai férfiak nősülnek. De nepáliak, szerbek és észak-afrikaiak is kötnek látszatházasságokat. A menyasszonyok jellemzően bolgár, román és szlovák nők, akiknek az iskolai végzettsége és a jövedelme is alacsony – mutat rá a Die Welt.

Nyugat-Európába igyekvő migránsok egy sátor előtt ülnek a bosznia-hercegovinai Bihacban Forrás: MTI/EPA/Fehim Demir

A közösségi média megfigyeléséből kiderül, hogy az embercsempészek fárszi nyelven kínálják szolgáltatásaikat, amit Iránban és Afganisztánban beszélnek. Iránból Szerbiába 1000 euró, Szerbiából Magyarországra (földúton) 2500 euró, Szerbiából Németországba 3000 euró, Szerbiából Nagy-Britanniába (repülővel) 5000 euró a költség.

Extra tételként szerepel a Belgrádból Norvégiába vagy Svédországba történő eljutás 3500 euróért, valamint Kanada 7000 euróért.

Az Instagramot főleg iráni embercsempészek használják, akik hamis vagy lopott uniós útiokmányokat kínálnak megvételre. Vannak kifejezetten a szervkereskedelemre vonatkozó hirdetések is. Elhitetik az irániakkal, hogy amint megérkeznek Nagy-Britanniába vagy Németországba, eltávolítják a veséjüket, azzal „fizetnek" a csempészésért.