Kilenc évre ítélték a késsel gyilkoló szír migránst Németországban

Tüntetés Németországban, szélsőjobboldali tüntetők, 2018.08.27.
Chemnitz, 2018. augusztus 27. Szélsőjobboldali tüntetők "Bűnöző külföldiek, kifelé!" feliratú transzparenssel tiltakoznak a kelet-németországi Chemnitzben két nappal ezelőtt történt gyilkosság miatt 2018. augusztus 27-én. A chemnitzi rendőrség és az ügyészség korábban arról tájékoztatott, hogy a belvárosban tartott szabadtéri fesztivál szombati programjai után, éjjel összetűzésbe keveredett egy csoport "különböző nemzetiségű férfi". Egy ember életét vesztette, ketten súlyos sebesüléseket szenvedtek. Az emberöléssel egy 23 éves szíriai és egy 22 éves iraki állampolgárt gyanúsítanak. (MTI/EPA/Filip Singer)
Vágólapra másolva!
Több mint kilenc év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek csütörtökön a németországi Chemnitzben egy szíriai férfit egy erőszakos tüntetésekhez vezető halálos késelés miatt.
Vágólapra másolva!

A chemnitzi tartományi bíróság bizonyítottnak találta, hogy

az országba menedékkérőként érkezett 24 éves férfi és nemzetközi körözés alatt álló iraki tettestársa tavaly augusztus 26-án hajnalban leszúrt egy 35 éves kubai származású német állampolgárt,

és súlyosan megsebesített egy másik férfit.

A vádlottat emberölésért és súlyos testi sértésért kilenc év hat hónap szabadságvesztésre ítélték.

Az ügyészség tíz év börtönbüntetés kiszabását indítványozta. A védelem a vádlott felmentését kérte. Az ítélet nem jogerős. Kihirdetése után a szíriai férfi ügyvédei bejelentették, hogy fellebbeznek.

Szélsőjobboldali tüntetők "Bűnöző külföldiek, kifelé!" feliratú transzparenssel tiltakoznak a kelet-németországi Chemnitzben történt gyilkosság miatt 2018. augusztus 27-én Forrás: MTI/EPA/Filip Singer

A bűncselekmény esetenként erőszakba torkolló demonstrációk nemzetközi figyelmet kiváltó sorozatához vezetett a Szászország tartománybeli városban, és feszültséget okozott a szövetségi kormányt alkotó pártok - a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) - között.

Az eset napján, 2018. augusztus 26-án nem bejelentett tüntetést tartottak Chemnitz központjában.

A legnagyobb német lap, a Bild a hírportálján a megmozdulásról akkor azt írta, hogy a demonstrálók csoportja dühöngő tömeggé változott.

Erőszakos cselekmények másnap, augusztus 27-én is történtek.

Michael Kretschmer, Szászország CDU-s miniszterelnöke később azt mondta, hogy nem volt csőcselék és hajtóvadászat vagy pogrom (kisebbség ellen irányuló, irányítatlan tömeges erőszakcselekmény) Chemnitzben.