Újabb magyarellenes provokáció, megbüntették a Csíki Sört, mert Székelyföldön magyarul reklámozott

Az Igazi csíki sör
Csíkszentsimon, 2015. március 17. Az Igazi csíki sör gyártósora a Lixid Project Kft. csíkszentsimoni sörgyárában 2015. március 17-én. MTI Fotó: Haáz Sándor
Vágólapra másolva!
Nem telik el úgy hét, hogy ne történne valamilyen provokáció Romániában az erdélyi magyarokkal szemben. Most épp a román hatóságok a székelyföldi manufaktúrát, a Csíki Sört azért büntették meg, mert a cég a magyarlakta Székelyföldön magyarul merte reklámozni a termékeit. Múlt héten a Craiova-Honvéd visszavágónTrianon-pólóban, rasszista dalokat énekelve fogadták a magyar szurkolókat, majd egy hanggránáttal dobták fejbe a játékvezetőt. A cél - a román hatóságok közreműködésével - a magyar játékosok alattomos megfélemlítése volt. De néhány napos hír az is, hogy az erdélyi Kolozsváron felavatták a Budapestet megszálló, és végigrabló román tábornok szobrát. De nem kell sokat visszamennünk az időben, hogy emlékezzünk a román huligánok úzvölgyi katonatemetőben - szintén a román hatóságok közreműködésével - végbevitt gyalázatos és kegyeletsértő viselkedésére.
Vágólapra másolva!

Ez a hét sem telt el magyarellenes provokáció nélkül Erdélyben, hiszen most épp a Magyarországon is híressé vált Csíki Sör manufaktúrát büntették meg 10.000 lejre - közel 700 ezer forintra - a román hatóságok, mivel a 70 százalékban magyarok lakta Székelyföldön magyarul merték a termékeiket reklámozni.

Csíkszentsimon, 2015. március 17. Az Igazi Csíki Sör gyártósora a Lixid Project Kft. csíkszentsimoni sörgyárában 2015. március 17-én. MTI Fotó: Haáz Sándor Forrás: MTI/Haáz Sándor

Meg is jegyzik a román hatóságoknak címzett, ironikus, keserű közleményükben:

Továbbá így írnak: "És nem utolsó sorban köszönjük ezt a 10.000 lejes büntetést, amit azért állítottatok ki, mert Székelyföldön, ahol a lakosság több mint 70%-a magyar, mi vettük a bátorságot, hogy magyar nyelven készítsük reklámainkat. Csak így tovább!"

Íme a teljes bejegyzés:

Forrás: Facebook

A román Craiova szurkolói a hatóságok asszisztálása mellett félemlítették meg a magyar játékosokat és a játékvezetőket

A múlt hét sem telt el magyarellenes atrocitás nélkül, hiszen ahogy arról az Origo beszámolt, a Craiova-Honvéd Európa-liga-meccsen is elszabadultak az indulatok. A román szurkolók Trianon-pólóban hergelték a magyar drukkereket, majd egy hanggránáttal dobták fejbe az ír játékvezetőt a 120. percben, akit aztán le is kellett cserélni.

A cél nyilvánvalóan a magyar játékosok megfélemlítése volt.

Íme egy felvétel a gyalázatos meccsről:

Érdemes megemlékezni az UEFA-öltönyben ácsorgó öreg úrról, akinek láthatóan fogalma sem volt arról, hogy mit kellene tennie. Telefonos segítséget sem kapott, itt az egyetlen megoldás a meccs idő előtti lefújása lett volna, de ezt a vonal túlsó végén lévő „UEFA-ügyeletes" sem mondta el neki.

Aztán megkapták a tanácsot, de nem telefonon, hanem a craiovai rendőri vezetőtől – ne fújják le a meccset, mert ebben az esetben sem a helyi rendezőgárda, sem a meccsre kivezényelt hatóságok nem állnak jót a román szurkolókért.


Magyarul: ha a mérkőzés félbeszakad, akkor nem lesz a stadionban olyan ember, aki meg tudja akadályozni az újabb botrányt, a nézők beözönlését a pályára. Kő kövön nem marad – bizonygatta a román főember, aki tökéletesen tisztában volt vele: a meccset valahogy be kell fejezni.

A csendőrség és rendőrség tétlenül nézte, hogy a Craiova egyes szurkolói Trianon-feliratú pólókban hergelik a román városba érkező szurkolókat. Amint arról a mérkőzést a helyszínen megtekintő Honvéd-vezetők egyhangúan beszámoltak, a románok tudatosan provokálták a magyarokat.

Forrás: Tutiblog

A románok kórusa folyamatosan gyalázkodott, olyanokat énekeltek, hogy „Döglött magyar a jó magyar". A fenti gyalázatos mérkőzést aztán viszonylag olcsón megúszta a román csapat. Az UEFA vétkesnek találta a fegyelmi szabályzat olyan súlyos pontjainak megsértésében, mint tűzijáték használata, tárgyak pályára dobása, rendezési hiányosságok, rasszista magatartás és verekedés a lelátón.

Mindezek ellenére a Craiovának három zárt kapus európai kupameccs mellett mindössze 60 ezer eurós (kb. 19,5 millió forint) pénzbüntetést kell fizetnie.

Szobrot avattak Kolozsváron a Budapestet megszálló román tábornoknak

De hasonlóan felháborító provokáció történt az Erdély fővárosának nevezett, hatalmas magyar történelmi múltra visszatekintő Kolozsváron is, mert ahogy azt az Origo megírta, Gabriel Les szociáldemokrata (PSD) román védelmi miniszter jelenlétében leplezték le szerdán a Budapestet száz éve megszálló román tábornok, Gheorghe D. Mărdărescu egész alakos köztéri szobrát.

Gheorghe D. Mărdărescu Forrás: Wikimedia Commons

A rendezvény szónokai valamennyien azt hangsúlyozták, hogy a román csapatok - szerintük - történelmi tettet hajtottak végre azzal, hogy megszállták Budapestet, és menekülésre kényszerítették a Kun Béla vezette bolsevik kormányt. Ezzel ugyanis távol tartották a kommunizmus rémét Európa szívétől.

Gabriel Les védelmi miniszter beszédében felidézte: az 1918-as román benyomulás után Gheorghe D. Mărdărescu tábornokot az Erdélyben állomásozó román csapatok parancsnokává nevezték ki. Ilyen minőségében indított támadást Kun Béla bolsevik hadserege ellen, és verte vissza a Tisza vonaláig.

A végső győzelmet 1919. augusztus 4-én, a román hadsereg budapesti bevonulásával sikerült elkönyvelni - állapította meg a miniszter, majd hozzátette: három és fél hónapon át Mărdărescu tábornok vezette a magyar főváros közigazgatását, és - véleménye alapján - biztosította „a háború és a bolsevik terror által elnéptelenített város lakosságának az élelmiszert és az alapszolgáltatásokat".

Azt persze elfelejtette közölni, hogy a Román Királyi Hadsereg és az utánuk jövő csőcselék kirabolta Budapestet és a Győrig megszállt Magyarország többi részét is. A románok a különböző - de pontosan mind a mai napig meg nem határozott - becslések alapján több tízezer vagonnyi lopott tárgyat vittek el.

Ráadásul 1919. október 5-én el akarták rabolni a Magyar Nemzeti Múzeum kincseit, amit Harry Hill Bandholtz tábornok, az amerikai katonai misszió vezetője személyes fellépésével megakadályozott.

Hálából a Szabadság téren, az amerikai nagykövetség előtt szobrot emeltek Bandholtz tábornoknak 1936-ban.

Íme néhány kép az "örömteli" pillanatról:

A románok júniusban már a magyar katonák kegyeleti jogát is lábbal tiporták Úzvölgyében

Ahogy arról részletesen beszámoltunk, románok ortodox szertartás közepette avattak június elején egy engedély nélkül kialakított parcellát az úzvölgyi temetőben, annak ellenére, hogy semmilyen hiteles bizonyíték nincsen arra, hogy oda valaha is román katonákat temettek volna.

Ott kizárólag az első és második világháborúban elesett magyarok, osztrákok és németek fekszenek végső nyughelyükön, amit a közeli, székelyek lakta Csíkszentmárton tart fenn.

Az emlékhelyet az első világháború után létesítették az Úz-folyó völgyében az 1916-ban meghalt honvédoknak.

A Magyar Királyi 10. Honvéd Gyalogezred miskolci katonáinak a sírjai fölé a dormánfalvi önkormányzat által emelt betonkereszt a Székelyföld határán fekvő Úzvölgye átalakított magyar katonai temetőjében 2019. május 17-én. A román nyelvű felirat jelentése: Ismeretlen román hős. Forrás: MTI/Veres Nándor

Az egész magyarellenes provokáció a szintén közeli, de román többségű, és a mintegy 20 kilométerre fekvő Bákó megyei Dormánfalva román polgármesterének kezdeményezése volt.

Ő döntött úgy, hogy kőkereszteket állít az állítólagosan ott fekvő román katonák emlékére, pedig még az illetékes hatóságok is elismerték, hogy erre nincsen jogalapjuk, és a döntés nemzetközi jogot is sért.

A románok tehát a tudományos tényeknek, saját hatóságaik tiltásának és a törvényeknek ellentmondva mégis ezrével gyülekeztek az úzvölgyi temetőnél.

Úzvölgye, 2019. június 6. Sírt rongál egy román férfi az úzvölgyi katonatemetőben, ahol ortodox szertartás keretében felszentelték a törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát 2019. június 6-án. MTI/Veres Nándor Forrás: MTI/Veres Nándor

A románok az élőláncot alkotó székelyföldiekkel szemben próbáltak meg bejutni a temetőbe, a helyi csendőrség pedig látványosan nem tett - ekkor sem - semmit a rend és törvényeik betartása érdekében - sőt, most már alapos a gyanú, hogy szervezte azt.

Jean-Adrian Andrei, a magyar többségű Hargita megye román prefektusa korábban fel is szólította Csíkszentmárton polgármesterét, hogy nyissa ki a temetőt.

A beszámolók szerint a részeg, jórészt fociultrákból álló tömeg magyarokat becsmérlő jelszavakat skandált, miközben az élőláncban álló székelyek békésen imádkoztak.

Román résztvevők, miután áttörték a csendőrsorfalat az úzvölgyi katonatemető bejáratánál, ahol ortodox szertartás keretében felszentelték a törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát 2019. június 6-án. Forrás: MTI/Veres Nándor

Románok egy csoportjának végül a temető hátsó részén sikerült bejutnia a területre, zászlórudakkal kezdték el ütni a békés magyarokat, belülről kitépték a székelykapu szárnyát, így a tömeg benyomulhatott a temetőbe.


A magyaroknak végül testi épségük védelmében el kellett onnan távolodniuk. Egy román férfi még fel is mászott a beton emlékműre, és onnan lengette a román zászlót, közben egy hangszóróból a román himnusz szólt.

Az agresszív tömeg, miután elfoglalta a temetőt, kitépte az elesett magyar katonák betonkeresztjei mellé állított mogyorófa kereszteket, és azt üvöltözték, hogy

ki a magyarokkal az országból.

Ezután sor került az ortodox szertartásra, amelynek keretében felavatták és felszentelték a sosem létezett és oda nem temetett román hősök emlékére létesített emlékművet és parcellát.