Bolsonaro hajlandó tárgyalni a G7-tel, ha Macron visszavonja a sértéseit

Vágólapra másolva!
Kész tárgyalni a G7-országokkal Jair Bolsonaro az Amazonas esőerdőiben kitört tüzek és a felajánlott 20 millió dolláros segély ügyében, de csak akkor, ha Emmanuel Macron visszavonja a sértő kijelentéseket, amiket az elmúlt napokban tett.
Vágólapra másolva!

Bolsonaro emlékeztetett, hogy Macron először lehazugozta, majd kétségbe vonta Brazília szuverenitását. Ahogy azt megírtuk, a biarritzi G7-csúcstalálkozón döntöttek a 20 millió dolláros csomagról, amiből tűzoltórepülőket küldenének, és hosszabb távon újratelepítenék az erdőségeket, bár ehhez 20 millió dollár nevetségesen alacsony összegnek tűnik.

Bolsonaro, Brazília jobboldali és nemzeti szuverenitáspárti elnöke a hétfői bejelentés után közölte, hogy „nem fogadja el, hogy Macron és a G7-államok vezetői sértegessék, illetve gyarmatként kezeljék hazáját".

A két ország vezetői között példamutatónak nem nevezhető hangnemű vitát indított el, hogy Macron a hazai kudarcok elől menekülve megtámadta Brazíliát az egyébként átlagos méretű amazonasi erdőtüzek miatt. A brazil oktatási miniszter opportunista kreténnek nevezte Macront, a francia igazságügyi miniszter pedig aljasnak a brazil minisztert. Korábban pedig Bolsonaro brazil elnök válaszolt egy Facebook-bejegyzésre, amiben egy brazil kommentelő Macron feleségét gúnyolta.

Ahogy azt megírtuk, egyes nyugati országok vezetői demagóg, képmutató módon támadják Brazíliát, miközben Afrikában jelenleg is jóval nagyobb erdőtüzek vannak. Ráadásul Németországban például egy 12 ezer éves erdőt irtottak ki szinte teljesen egy lignitbánya miatt, így a G7-eknek nem igazán van mit számon kérnie Brazílián.

Onyx Lorenzoni, a brazil elnök kabinetfőnöke a 20 millió dolláros felajánlás után meg is jegyezte: "Köszönjük a G7-eknek, de többre mennének, ha ezt a pénzt Európa újraerdősítésére fordítanák"