Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Bolsonaro elnök tűzgyújtási tilalmat hirdetett hatvan napra Brazíliában

Jair Bolsonaro, brazil elnök beiktatása
Brazil's newly sworn-in President Jair Bolsonaro is pictured during his inauguration ceremony, at the Congress in Brasilia on January 1, 2019. - Bolsonaro takes office with promises to radically change the path taken by Latin America's biggest country by trashing decades of centre-left policies. (Photo by NELSON ALMEIDA / AFP)
Vágólapra másolva!
Országos tűzgyújtási tilalmat hirdetett hatvan napra Jair Bolsonaro jobboldali, nemzeti szuverenitás-párti brazil elnök - közölték helyi kormányzati források.
Vágólapra másolva!

Az államfő helyi idő szerint szerda este írta alá az erről szóló elnöki rendeletet, amely csütörtökön jelenik meg a hivatalos közlönyben.

Jair Bolsonaro Forrás: AFP/Nelson Almeida

Kormányzati forrásokra hivatkozva a brazil média azt közölte, hogy az agrárgazdálkodásban alkalmazott égetést is tiltó rendelet tartalmaz bizonyos kivételeket.

Helyi sajtóforrások a brazil védelmi minisztérium közlésére hivatkozva azt jelentették, hogy a kormánytöbb mint 3900 embert, több száz járművet és 18 repülőgépet - köztük két Herculest - küldött az erdőtüzek megfékezésére.

Kedden 1044 új tűzgócot regisztrált az Amazonas brazíliai részén a brazil űrkutatási hivatal. Az év eleje óta összesen mintegy 80 ezer erdőtűz volt Brazíliában, több mint a felük az Amazonas térségében.

Az Amazonas 60 százaléka brazil területen fekszik. Az esőerdőben pusztító tüzek tetemes részét nem villámcsapás vagy egyéb természeti katasztrófa okozza, hanem az agrárterületek vagy beépíthető területek növelését célzó, szándékos erdőirtás vagy avarégetések.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről