V4NA: Egyre több az erőszakos bűncselekmény Barcelonában a migránsok miatt

Vágólapra másolva!
Barcelonában egyre több a rablás és az erőszakos bűncselekmény, a jelenség hátterében pedig sokak szerint a szocialista városvezetés és a Barcelonába érkező kiskorú marokkói migránsok állnak. Az Egyesült Államok barcelonai konzulátusa már arra figyelmeztette az amerikai turistákat, hogy legyenek óvatosak a katalán fővárosban, és ne nagyon hordjanak magukon drága ékszereket - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Agresszió és rablás vár a Barcelonába utazó turistákra, ami nem csak a látogatókat, de a helyi lakosokat és a városvezetés egy részét is nyugtalanítja. Az erőszak megnövekedése miatt az Egyesült Államok barcelonai konzulátusa arra figyelmeztette a katalán fővárosba utazó amerikai turistákat,

hogy ne nagyon viseljenek értékes ékszereket

– a turisták kirablása ugyanis mindennapos jelenséggé vált Barcelonában, számol be róla a The Guardian.

A katalán városban súlyos gondok vannak közbiztonsággal, a rendőrség adatai szerint

a lopások száma 2016 és 2018 között 28 százalékkal növekedett,

erről már a kanadai La Presse ír.

Ez a tendencia pedig tovább folytatódik, 2019 első félévében 5331 erőszakos rablást regisztráltak,

ami már önmagában 30 százalékos növekedést mutat az előző év azonos időszakához képest.

Barcelona mindig is ismert volt a rengeteg zsebtolvajról, az erőszakos bűncselekmények megnövekedése azonban új jelenségnek tekinthető. A városban idén több mint száz esetben rögzítettek késes rablást, és nem ritka a késsel elkövetett emberölés sem –

június óta nyolc emberölést követtek el Barcelonában, ami egy teljesen új jelenség a város életében.

A legutóbbi esetnél egy dél-koreai kormányzati tanácsadó halt bele egy rablás során szerzett sérüléseibe, Humayoon Rasaw afgán nagykövetnek pedig 17 ezer eurós karóráját lopták el egy támadás során.

A bűncselekmények hátterében sokak szerint a szocialista városvezetés áll.

A kritikák nem csak a szocialista-liberális Ada Colau polgármestert, hanem a liberális jogszabályokat is érik. Barcelonában például a 400 euró alatti lopás csak szabálysértésnek minősül, az elkövetőket a spanyol jog szerint kizárólag pénzbüntetésre lehet ítélni – függetlenül attól, hogy hányszor követnek el lopást vagy rablást.

Emellett gondok vannak a jogszabályok végrehajtásával is. Bár az erőszak alkalmazása bűncselekménynek minősül,

a rendőrségi adatok szerint 10 erőszakos bűncselekményt elkövető személyből csak egy kerül börtönbe.

Az erősödő bűnözés mögötti ok továbbá

a kiskorú marokkói migránsok jelenléte Barcelonában.

A kíséret nélküli, fiatalkorú migránsok szinte elárasztották Spanyolországot, csak az elmúlt két évben több mint 6000 kiskorú marokkói érkezett Barcelonába, köszönhetően a szocialista spanyol kormányzat befogadó politikájának.

A városban uralkodó „biztonsági válságról” már Albert Batlle biztonsági ügyekért felelős polgármester-helyettes is beszámolt, aki szerint a helyzetet komolyan és felelősen ki kell elemezni. A lopások és a rablások 60 százaléka a leglátogatottabb városrészekben történik, mint például az Óvárosban. Az Óvárost egy üzlettulajdonos szerint a barcelonai rendőrség már teljesen magára hagyta.

A helyi lakosok attól tartanak, hogy ha csak nem történik valami változás, akkor Barcelona olyanná válhat, mint Dél-Amerika városai, amelyeket a közbiztonság teljes hiánya, a bűnözés és a lakosság félelme jellemeznek. Egy kolumbiai származású barcelonai lakos, Eliana Guerrero már saját harcot is hirdetett a bűnözés ellen és a barcelonai metróban kezdett el társaival „járőrözni”, ha már szerinte a szocialista városvezetés irányítása alatt álló rendőrség erre képtelennek bizonyul.