Újabb lépéssel közelebb az előrehozott választáshoz Olaszország

Vágólapra másolva!
Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) olasz kormánypárt nem kíván szövetségre lépni az ellenzéki Demokrata Párttal (PD) az esetleges előrehozott választások elodázása érdekében, ugyanakkor a voksolás időpontját Sergio Mattarella államfőnek kell kitűznie. Ezt írta Luigi Di Maio, az M5S vezetője Facebook-oldalán, hétfőn.
Vágólapra másolva!

Mint írta, senki sem akar az M5S-en belül koalíciót Matteo Renzi korábbi olasz baloldali kormányfő pártjával az új választások elkerülése érdekében.

Az M5S jelenlegi koalíciós partnere, a Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes vezette Liga a múlt héten mondta fel az együttműködést. Salvini akkor azt mondta, nincs mód az olasz kormánykoalícióban fennálló nézeteltérések rendezésére a nagyobbik kormánypárttal, az Öt Csillag Mozgalommal, így egyetlen lehetőség maradt, új választásokat kell tartani. Később pedig aggasztónak nevezte azt, hogy az M5S a Ligát megkerülve összeállna a PD-vel egy új kormánykoalíció érdekében. Meglátjátok majd, hogy az olaszok megfizettetik a Ligával annak árát, hogy hátba szúrta Olaszországot

- írta Di Maio.

Az M5S vezetője a nap folyamán pártja parlamenti képviselői előtt is árulással vádolta Salvinit. A választók azt mondják, hogy „Salvini elárult minket". Ugyanezt mondják a Liga csalódott parlamenti képviselői és hívei is - mondta.

Di Maio emellett azzal vádolta Salvinit, hogy a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszországgal (FI) akar összeállni.

- mondta gúnyolódva Di Maio.

Di Maio megjegyzése ugyanakkor kétségbeesett magyarázkodásnak és nagyzolásnak tűnik. A Liga-Öt Csillag koalíció ugyanis kényszerkoalíció volt, a jobboldal ugyanis önmagában nem tudott volna akkor kormányozni. Most viszont már az a helyzet, hogy

Salvininek egyedül is esélye van a többségre (ez az olasz választási rendszerben 40 százalékos eredmény felett automatikus), de a többi jobboldali párttal már egyértelműen többségbe kerül a parlamentben a Liga.

A nap folyamán összeültek a szenátusi frakcióvezetők, hogy kitűzzék a Liga által Giuseppe Conte olasz miniszterelnök ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról szóló szavazás napját. Amennyiben nem sikerül egyhangúlag dűlőre jutniuk, a kérdés a szenátus elé kerül szavazásra. A parlament feloszlatásáról és új választások kiírásáról szóló végső döntés Sergio Mattarella államfő kezében van.