Cseh kormányfő: Csehország legyen önellátók az alapélelmiszerekből

BABIS, Andrej
Prága, 2019. június 26. Andrej Babis cseh kormányfő felszólal a parlament ülésén, amelyen az ellenzék bizalmatlansági indítványt terjesztett a képviselőház elé a Babis vezette kétpárti koalíciós kabinet ellen Prágában 2019. június 26-án. MTI/EPA/Martin Divisek
Vágólapra másolva!
Andrej Babis cseh miniszterelnök szerint országának önellátásra kell törekednie legalább az alapélelmiszerek terén, hogy ne érje őket felkészületlenül, ha a világpiacon gondok adódnak – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Andrej Babis cseh miniszterelnök a hazája déli részén lévő városban, a sörfőzésről híres Ceské Budejovicében 46. alkalommal megrendezett mezőgazdasági kiállításon írta szokásos heti blogbejegyzését.

Andrej Babis Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

Ennek apropóján

„A cseh földműveseknek korszerű felszereléssel kell rendelkezniük, hogy az európai és világpiacon versenyképesek legyenek. Hiszen a cél az, hogy önellátóak legyünk, legalább az alapvető élelmiszerek terén" – fejtette ki Babis.

Hozzátette, erre azért is van szükség, hogy a cseheknek akkor is legyen elegendő élelmiszerük, ha a világpiacon valami történik, és az élelmiszerek drágulnának.

Arra is kitért, mennyire fontos a víz, ezzel összefüggésben a szárazsággal, illetve az árvizekkel szembeni küzdelem.

Andrej Babis hosszan tájékoztatott arról, hogy a jövő évi állami költségvetés hogyan alakul majd.

Elsősorban az oktatás számíthat több forrásra, évközi szinten 659 millió eurós többletre, amit a pedagógusok bérezésére, az oktatás színvonalának emelésére, a felsőoktatásra, valamint a gyerekek sportolására fordítanak.

Kutatásra, fejlesztésre is rekordmagas pénzösszeget terveznek fordítani,

de a cseh ipar versenyképességének növelését is jelentősen támogatják. A belügyi tárca főleg a rendőrség autóinak megújítására költ majd jelentős összeget 2020-ban.

A miniszterelnök kiemelte a védelmi kiadásoknak a körülbelül 46 millió euróval történő megemelését, mellyel Csehország tovább közelít vállalásához, miszerint 2024-re a hazai GDP 2 százalékát költi majd katonai célokra.

Babis szerint